Sumem experiències

Aquest mes de juliol el Jordi Ollé, uns dels nostres 43 voluntaris, ha assistit i participat, en nom de la fundació, com a jurat del Premi 7a edició del Programa d’Emprenedoria Social de l’Ajuntament de Barcelona. Un certamen que té com a objectiu promoure la creació d’empreses innovadores i amb un alt impacte social.

El Jurat, format per més de 15 persones de diferents àmbits com el de la  Direcció d’Emprenedoria de Barcelona Activa, guanyador/es d’edicions anteriors dels premis, experts/es del sector que han realitzat sessions formatives al programa i representants dels principals agents empresarials, institucionals o acadèmics de l’àmbit de l’emprenedoria social, s’han encarregat d’avaluar els cinc projectes finalistes, seleccionats prèviament per un Comitè Tècnic.

Els mateixos finalistes van disposar de 7’ per presentar la seva idea.

BIKE LOGIC
Projecte que vol formar part del grup d’actors implicats en potenciar el canvi cap a un model de logística urbana sostenible i socialment responsable fomentant l’ocupació d’un sector vulnerable amb escasses oportunitats laborals.
Servei de missatgeria que vol treballar amb grans operadors logístics, gestionant les seves entregues d’última milla. També amb comerç local i amb empreses o famílies que vulguin programar les entregues de compres on line.
Tot això ho volen portar a terme per una banda, amb el suport de servei de venta i lloguer de cargobikes i remolcs i posicionant-se com a distribuïdors de material de ciclologística i per una altra, amb servei de consultoria, acompanyament i formació.
Es volen adreçar a entitats, administracions i empreses que actualment treballin amb vehicles de combustió per repartir els seus productes/serveis, i que vulguin abraçar el canvi de paradigma cap a una mobilitat més ecològica, sostenible, de sentit comú i de futur.

DEMOKRATOS
Iniciativa amb la que democratitzar les eines digitals de participació a través de tres elements: el disseny molt intuïtiu, la simplicitat en les funcions, i l’accessibilitat a nivell econòmic. Addicionalment, volen crear un nou paradigma d’empreses tecnològiques amb consciència social i ambiental que generin impactes positius (humanitzar la tecnologia i crear una alternativa al model d’Imperis Tecnològics).
L’aplicació Demokratos ofereix dues línies de producte/servei.
DEMOKRATOS SOCIAL és un entorn tipus xarxa social on qualsevol persona pot fer-se usuària i crear grups de fins a 10 persones i, a partir d’aquí, adquirir packs  -de 10 usuàries -per ampliar el límit dels grups.
DEMOKRATOS PRO són entorns privats que poden comprar entitats amb servidor i base de dades pròpies, on tindran el control a través d’un panell d’administració, el qual generarà dades i indicadors sobre participació.

DO-CENA
Projecte sobre gastronomia social, que es basa en transformar el procés de la cuina mitjançant la inclusió sociolaboral, potenciant l’eliminació del desaprofitament i educació ambiental. Es tracta d’entendre que a través de la gastronomia podem influir positivament en la nostra societat tant a nivell econòmic, com ambiental i cultural. I a la vegada, oferir eines que donen la possibilitat d’inserció sociolaboral a un grup de dones  immigrants en situació de vulnerabilitat.

NARRATIVA FÈRTIL
La idea és oferir cursos de narrativa autobiogràfica i altres activitats complementaries a persones supervivents de violència sexual per tal d’ajudar-les a superar les seves vivències, compartir-les i dotar-les de sentit, contribuint directament a la superació d’aquestes. El projecte, amb intenció de cooperativa, a més permetrà sensibilitzar sobre la violència sexual, fent arribar missatges esperançats i resilients a aquell 80% que encara no ha pogut dir-ho en veu alta ni buscar ajuda.
Suposa un recurs totalment nou als supervivents d’experiències traumàtiques. Un servei estructurat en base a la creació literària autobiogràfica amb fins terapèutics.

OPEN BRAINS
La neurociència és un vehicle excel·lent per fomentar els valors científics i el pensament crític. A Open Brains fan tallers didàctics i interactius, a través de la realització d’experiments neurocientífics reals, on ensenyen el funcionament del cervell des d’una òptica transversal, per tal d’inspirar als joves cap a carreres científiques i donar eines pràctiques als adults per reduir la discriminació, identificar conductes homòfobes i racistes, i millorar el benestar i salut mental.
Ofereixen tallers a centres educatius i a empreses. En el primers, usen la neurociència com a vehicle per ensenyar biologia, psicologia i filosofia mitjançant l’ús d’eines (programació, electrònica…) i disciplines (matemàtiques, estadística…) habituals al laboratori. I adapten els tallers al currículum escolar i fan projectes multidisciplinars que treballen diferents competències bàsiques i transversals. A les empreses s’enfoquen en millorar la productivitat dels treballadors mitjançant la formació en soft-skills. L’objectiu és doble, per una banda sacsejar mitjançant accions de visibilització i, per l’altre, fer que les empreses siguin un exemple de la societat que volem construir.

El dijous, 21 de juliol, ha tingut lloc l’acte d’entrega del Premi 7a edició del Programa d’Emprenedoria Social a la sala Emprèn de Barcelona Activa a NARRATIVA FÈRTIL. Projecte guanyador de 10.000 € i amb la possibilitat de gaudir de 6 mesos d’incubació a Barcelona Activa.

Enhorabona a NARRATIVA FÈRTIL. I felicitats a tots els projectes participants per promoure l’emprenedoria social, cultural o mediambiental amb impacte positiu i transformador.

Share This