Qui som

Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA) és una organització no governamental i sense ànim de lucre fundada el 4 de març de 1981 a Barcelona. L’objectiu d’ASCA és mobilitzar la ciutadania i lluitar per canviar la situació d’injustícia amb solidaritat i no amb beneficència: crear nous llocs de treball.

Està formada bàsicament per voluntaris i gestiona un fons econòmic privat amb el qual concedeix préstecs sense interessos a persones o col·lectius que presentin un projecte de negoci que sigui viable i que creï ocupació. Actualment ASCA està formada per un Patronat, un Consell directiu, un Consell executiu, persones voluntàries i 4 treballadores assalariades.

Fent una mica d’història, la fundació va ser impulsada a principi dels anys 80 per un grup de persones que volien actuar enfront de la severa crisi que afectava bona part de la gent treballadora amb més del 40% d’atur. Els primers anys la fundació va ser liderada per Josep M. Piñol i Font, que va ser un dels fundadors, juntament amb Joan N.García Nieto, Mercedes Closa, J. M. Sagristà i associacions de caràcter social. Després de la mort del seu fundador, el 1997 es va crear el Premi Josep M. Piñol. El seu objectiu és reconèixer la innovació i la trajectòria institucional d’una entitat a favor de la inserció laboral, i es concedeix cada any.

Acció Solidària Contra l’Atur és l’única entitat civil i laica d’àmbit català que concedeix microcrèdits sense interessos per a projectes que creïn ocupació. Els projectes presentats provenen dels mateixos aturats, dels serveis de promoció econòmica dels ajuntaments, els consells comarcals o d’altres organismes públics.Estatuts.

La nostra missió és ajudar a crear ocupació prioritzant els col·lectius més vulnerables. Els únics requisits són que aquesta ocupació sigui estable i viable.

La nostra visió és actuar en el present per un futur millor: una societat on tothom tingui una vida digna mitjançant el treball.

Els nostres valors són la dignitat, la justícia social, el compromís i la transparència.

L’import dels préstecs, i també els terminis de devolució, es fixen en funció de cada projecte. Totes les sol·licituds són estudiades per un equip format per voluntaris provinents de diferents àmbits professionals, amb formació, coneixements i experiència.

La fundació forma part de diferents organismes: de la Coordinadora Catalana de Fundacions, de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), del Finançament Ètic i Solidària (FETS), de la Federació Catalana de Voluntariat Social, de FIARE (Banca ètica i ciutadana), de la junta de govern de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva de l’Ajuntament de Barcelona i de la Comissió d’Acció i Cooperació dels Enginyers Industrials de Catalunya.

CONVENISPREMISPRESIDENTS
L’any 2016 Acció Solidària Contra l’Atur té convenis de col·laboració amb: l’Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sabadell, l’Ajuntament de Terrassa, l’Ajuntament de Badalona, Ara-Coop, ESADE, Financoop, la Fundació Blanquerna, la Fundació FIARE, la Fundació Heres, la Fundació SEIRA, la Fundació Universitaria Martí l’Humà i l’Obra Social de la Caixa.
Acció Solidària Contra l’Atur ha estat distingida amb diferents premis i reconeixements, entre altres:
Premi a la Qualitat de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu (1998).
Premi Primer de Maig 2003 de las Fundacions Josep Comaposada i Rafael Campalans.
Premi Memorial Lluís Companys de la Fundació Irla (2002).
Menció institucional del Col·legi i Associació d’Ingeniers de Catalunya (2014)
Premi de la Federación Estatal de Empresas de Inserción (2015).
Premi Ciutat de Sant Cugat al Fons Social Sant Cugat-Valldoreix (2106).
Premi Benet Vigo de la Fundació Roca Galès (2018).
Els presidents d’Acció Solidària Contra l’Atur han estat i són:
Josep M. Piñol Font (1981-1996)
Cassià Maria Just Riba (1996-2007)
Francesc Domingo Francàs (2007-2009)
Joan Comas Bassagañas (2009-2015)
Oriol Romances Vidal (2015 fins a l’actualitat)

 

QUÈ FEM  PRÉSTECS  PREMIS PIÑOL  COMUNICACIÓ  GALERIA  NOTÍCIES  CONTACTAR

Vols col·laborar?  Vols un préstec?