Top Manta: cap persona és il·legal, Premi Josep M. Piñol 2021 a la innovació

Aquest any ha rebut el Premi al foment de l’ocupació Josep M. Piñol 2021 a la innovació, Top Manta: cap persona és il·legal. El projecte s’articula des de la Cooperativa popular de venedors ambulants de Barcelona i brinda oportunitats de desenvolupament professional al col·lectiu manter de Barcelona i a persones en risc d’exclusió, acompanyant-los mentre realitzen els seus tràmits per regularitzar la seva situació migratòria.

El 2015 es va crear el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona com a forma comuna de suport davant les complicades situacions de la venda ambulant. A més, crear aquest sindicat va ser una forma de lluita i defensa davant el racisme institucional, la persecució i la criminalització de la feina de venedor ambulant. Amb l’agrupació del col·lectiu es vol demostrar les capacitats d’aquestes persones que volen treballar de forma legal per contribuir a l’economia del seu districte, Ciutat Vella, i a la de la ciutat, Barcelona. Dos anys després, en 2017 es transformen en una associació sense ànim de lucre i inicien el disseny i la venda de la roba pròpia i peces de moda, sota la marca Top Manta amb la intenció de millorar les condicions de vida de forma col·lectiva i deixar de vendre productes de marques que exploten als seus treballadors. Un exemple són les seves bambes, fetes en Europa, reactivant la producció de petits tallers a Alacant i Portugal.

Enguany han posat en funcionament la Cooperativa Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona, SCCL., un projecte comercial amb la finalitat de crear més i millors lloc de treball per al col·lectiu manter i llocs de treball per a totes els manters de Barcelona amb la capacitat de mantenir-los en el temps. En l’actualitat tenen un projecte per fabricar ells mateixos les teles i tintes a partir de residus orgànics i plàstics, per abaixar els costos de la matèria prima i que la roba ecològica i sostenible sigui per a tots.

Des de Top Manta fan la feina de serigrafiar i estampar de samarretes i dessuadores, el disseny, la confecció i la producció de roba urbana i atemporal, la venda aquestes peces de roba, els complement, accessoris i les bambes a la botiga física del Raval i a la botiga online. A més, participen a diverses activitats: formacions, xerrades, estudis i investigacions acadèmiques, tallers, entre d’altres.

Fins ara han aconseguit crear 9 llocs de treball entre l’Associació i la Cooperativa i esperen crear més i millores llocs per treure els col·lectius més marginats del carrer; ajudar els més de 400 manters que viuen a Barcelona a regularitzar la seva situació i si es pot, treballar de forma digna i legal.

“La marca de roba, Top Manta, és una marca que transforma el pejoratiu (top manta) i el dignifica, és una marca humana, solidària i popular, és una marca subversiva davant les grans empreses, és una marca que denuncia el racisme, la persecució i el càstig que viu el col·lectiu. Amb la marca Top Manta, esperen que la societat ens vegi com el que som: gent de pau, persones lluitadores, treballadores, amb oficis i amb el desig de treballar sense ser diàriament assetjats per la policia.” “El nostre, també es un projecte col·laboratiu on tot aquell que vulgui crear una societat millor serà benvingut.” Des del Col·lectiu Top Manta.

Share This