El premi anual a la innovació Josep M. Piñol de l’any 2017, i dotat amb 10.000 Euros ha estat pel taller “Materialización y Desarrollo de Conceptos, SCCL” , a partir d’ara TMDC, i que és una cooperativa de treball.

Aquest taller, creat l’octubre del 2016 al Poblenou per tres joves emprenedors, Pedro Pineda, Diego Calvo i Pau Faura, té l’objectiu de facilitar l’accés a un espai-taller i a eines a tots els creadors que necessitin quelcom més que un ordinador per desenvolupar el seu treball, especialment fusters, dissenyadors, maquetistes, arquitectes, etc.

La iniciativa sorgeix quan en una revista especialitzada s’evidencia la urgència d’atendre amb infraestructura a dissenyadors que fabriquen i venen directament al consumidor però que no tenen la suficient  xifra de negoci per ser atesos per les grans marques. Tanmateix aquests professionals viuen del seu treball i atenen petits nínxols de mercat i necessitats locals.

TMDC és una nova forma d’indústria, adaptada als reptes i oportunitats d’avui en dia, dins de la ciutat i compartida entre molts productors. Es basa en els principis d’economia col·laborativa i circular:

  • Es comparteix la infraestructura i eines entre molta gent per reduir els costos.
  • Es creen espais en els quals es comparteixen coneixements entre els veterans i els principiants.
  • S’utilitzen tecnologies per poder facilitar l’accés tant a les instal·lacions com a materials i eines.
  • S’utilitza infraestructura industrial al centre de la ciutat, d’aquesta forma mantenint part de la cultura de fabricar dins de la ciutat, i donant-li ús a antigues fàbriques.
  • S’involucra als usuaris en la presa de decisions i desenvolupament de l’espai, per crear un projecte col·lectiu.

El concepte del taller es basa en coworking. És a dir un espai de fabricació amb accés flexible, puntual i adaptable. “Volem facilitar que tant els professionals que comencen –i no poden comprar màquines específiques- com els que necessitin en un moment donat eines que no tenen, puguin venir al taller i fabricar  sense límits”, expliquen els emprenedors. En aquests moments, el taller té eines de fusteria, talladores cnc, talladores làser i impressores 3D. En un futur, tenen previst ampliar la infraestructura.

 “Hem valorat el retorn social del projecte, en tractar-se d’un model cooperatiu, efectiu i sostenible”, comenta Oriol Romances, president d’ASCA i del jurat dels premis Josep Mª Josep Mª Piñol.