Associació Alba, Premi Josep M. Piñol 2021 a la trajectòria

Aquest any ha rebut el Premi al Foment de l’ocupació Josep M. Piñol 2021 a la millor trajectòria l’Associació Alba. És una entitat d’iniciativa social que va néixer l’any 1975 a Tàrrega per oferir suports a les persones amb discapacitat. Té com a objectiu oferir una atenció integral a totes aquelles persones amb qualsevol mena de discapacitat, col·lectius de joves i infants, gent gran així com altres col·lectius en risc d’exclusió, partint de les seves necessitats i els seus interessos i els de les seves famílies, amb la finalitat d’aconseguir el seu màxim desenvolupament humà i la seva màxima inclusió dins la societat.

El 1996 l’entitat va estar a punt de tancar, però l’equip d’aleshores, liderat per la Maite Trepat (actual directora), va aconseguir donar la volta al projecte fins a convertir-lo en el que és ara: una entitat de referència en la creació d’ocupació per a persones amb discapacitat (especialment discapacitat intel·lectual i/o amb trastorn mental) a les comarques de l’Urgell i la Segarra, i també en la generació d’ocupació en altres col·lectius en risc d’exclusió social (joves, persones a l’atur de mitja i llarga durada) en un territori rural on aquesta tasca és especialment difícil. El 1996 l’entitat va aconseguir crear el Centre Especial de Treball, i dins d’aquest hi ha l’obrador de galetes “El Rosal”. A més a més, actualment ofereixen serveis de neteja, jardineria, cuina de col·lectivitats, bugaderia, i restaurant. El Rosal és avui en dia un projecte de referència de l’economia social i solidària i ha esdevingut el projecte insígnia de l’entitat, amb una marca independent, consolidada i amb projecció pròpia

Els arrugats de les galetes “El Rosal” són un exemple de com la imperfecció pot arribar a ser un èxit. Quan un treballador de l’obrador, intentava fer neules li sortien sempre arrugades i al final del dia tenia muntanyes de galetes arrugades. Però un dia la responsable de l’obrador es va adonar que aquelles galetes tan imperfectes eren cruixents i boníssimes! I van decidir posar-les a la venda. Així va ser com d’un petit “fracàs” en va sorgir la galeta que actualment és la seva especialitat i que representa el 70% de la producció del Rosal. Actualment El Rosal produeix 8 varietats diferents de galetes: l’arrugat, l’arrugat de xocolata, l’arrugat de xocolata i praliné, el ventall, el ventall de xocolata, la neula, la neula de xocolata, el cubanito, el cubanito de xocolata, i la rosa de xocolata.

En total, a dades de 2020, hi ha 147 persones treballant-hi. A més, compten amb l’àrea d’Enfoc des d’on ofereixen serveis de formació, inserció i intermediació laboral dirigits a persones a l’atur i també a empreses. El 2020, es van formar 46 joves al programa de Noves Oportunitats, es van aconseguir 46 insercions en empreses ordinàries (4 persones amb discapacitat) i 45 insercions en centres especials de treball (19 persones amb discapacitat), i es van realitzar 325 orientacions, entre d’altres.

Creiem que l’ocupació és una eina indispensable perquè les persones amb discapacitat tinguin les mateixes oportunitats que la resta de la ciutadania i perquè adquireixin autonomia, visquin amb dignitat, siguin felices i puguin fer realitat els seus projectes personals.” Associació Alba.

Share This