El Primer de maig. Dia Internacional del Treball.

L’1 de maig és el dia més important del món del treball. Any rere any se celebra aquesta diada, però aquest any serà ben diferent. Ens trobem al bell mig d’una devastadora pandèmia mundial. La Covid-19 està deixant profundes ferides al teixit econòmic i social. Les fortes restriccions que ha imposat a la societat, ha portat, fins i tot, a congelar drets fonamentals com és la llibertat de moviments o el toc de queda.

Aquestes restriccions han frenat l’activitat econòmica. Sectors sencers s’han vist afectats: turisme, restauració, comerços i serveis. Només les activitats essencials han pogut seguir funcionant. Tot plegat ha portat al tancament d’empreses, desaparició d’autònoms, elevat atur i molts drames humans. Sortosament, les autoritats monetàries internacionals, els governs i els bancs centrals han actuat amb agilitat i finançat grans paquets d’ajuts per pal·liar el desastre. També han impulsat i finançat la recerca de la indústria farmacèutica per disposar de la vacuna contra la Covid. Només una vacunació massiva en l’àmbit mundial permetrà tornat a una certa normalitat.

Tot fa preveure una profunda transformació de la societat i les seves demandes, el que afectarà a fons l’ocupació i el mercat de treball.

Aquesta situació complica, encara més, les moltes incerteses que ja existien, derivades dels grans canvis geopolítics, tecnològics, econòmics i socials. Tot fa preveure una profunda transformació de la societat i les seves demandes, el que afectarà a fons l’ocupació i el mercat de treball.

Ens hem de preparar per a una situació ben diferent. Hi haurà una forta demanda de personal qualificat pels nous sectors de futur: medi ambient, digitalització o el repte energètic, però també per la transformació dels sectors existents. Pensem, per exemple, que suposa en la indústria de l’automòbil la substitució del cotxe actual pel vehicle elèctric digitalitzat. Com afectarà l’ensenyament a distància, el teletreball, les reunions per videoconferència, o l’ús dels serveis bancaris? Tot tindrà un gran impacte en l’actual món del treball. Serà font de creació de milions de nous llocs qualificats, però al mateix temps, moltes empreses quedaran obsoletes o desapareixeran i crearan bosses d’atur.

Estem entrant en un nou model de societat que encara desconeixem, però hi ha aspectes que ja són molt clars. Serà imprescindible amplis plans de formació professional pels nous sectors de futur i també programes de reorientació professional. En tota transformació en surten guanyadors i perdedors. S’haurà de crear una xarxa de seguretat per protegir amb dignitat als perdedors de les transformacions socials.

Serà determinant el paper que juguin els governs i el sector públics per impulsar l’educació, la formació a tots els nivells, la reorientació professional i el foment de la cultura com a font de plaer. Innovació i creativitat. És la base per crear ocupació de qualitat en els nous sectors o en els transformats. Aquest impuls ha de garantir el desenvolupament econòmic, el benestar i la cohesió social de tots els ciutadans.

Francesc Raventós
Exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya
Membre del Patronat d’Acció Solidària Contra l’Atur

Share This