La bonança econòmica artificialment creada els anys 1990’s, va esclatar l’any 2008, marcant el final d’una època i l’entrada en una de nova, que ha impulsat nous partits polítics, moviments ultradretans pre-feixistes i fenòmens com el Brexit o Donald Trump.

El sociòleg alemany Wolfgang  Streeck en el seu llibre Com acabarà el capitalisme, opina que s’està entrant en una nova època en la que dominaran turbulències,  decadència col·lectiva, tensions, incerteses, autoritarismes i una llarga transició cap una nova situació que avui és impossible d’esbrinar.

El interès de Donald Trump de centrar-se en les qüestions domèstiques i el poc interès en mantenir la presència dels Estats Units a nivell mundial, canviarà radicalment la geopolítica. S’obrirà un immens espai, que serà ocupat per països com la Xina, India, Rússia o d’altres.

A l’entorn del Mar de la Xina, on han de conviure la Xina, el Japó, Corea del Nord i del Sud, Taiwan, Vietnam, Filipines, Indonèsia, etc,  promet ser un centre de grans tensions.  La política armamentista dels països de la zona no presagia res de bo. Orient mig seguirà essent el gran polvorí. Rússia enyora tornar a ser un gran imperi.

En termes polítics, la democràcia ha deixat de ser la referència mundial a que tot país aspirava. Avui, molts s’emmirallen, en els models autocràtics de la Xina, Rússia, Turquia, Singapur, etc.

El recent traspassat sociòleg  Zygmunt Bauman en un dels darrers articles “Trump: A Quick Fix For Existential Anxiety”, ( Trump: una solucio ràpida per l’ansietat existencial), opina que la gent es senten angoixats per la globalització, la incertesa, el que és estranger. Per això rebutgen el sistema polític i econòmic actual i s’agafen al que promet solucions contundents i immediates. La victòria de Trump és tot un repte per la democràcia, ja que portarà a una era política diferent, al post-neoliberalisme, i al post-final de la historia.

I que passarà quan els ciutadans vegin que les promeses fetes no resolen els seus problemes? Segons Streeck, no està gens clar que es trobi un model alternatiu com va succeir els anys 1930’s, que per portar el benestar social hi havia solucions de dretes i d’esquerres. El resultat es probable sigui un seguit de disfuncions que empitjorarà la situació obrint la porta a sistemes autoritaris.

Sembla una contradicció que en un moment en el que es crea riquesa, els avanços tecnològics prometen  major qualitat de vida i satisfer millor les demandes socials, una baixa qualitat democràtica i una mala distribució de la riquesa ens porti cap un creixent nacionalisme exclusiu i a una nova època totalment desconeguda plena de perills.

Francesc Raventós

Ex degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya

Publicat a La Vanguardia el 05/02/2017