Puntualitzacions sobre el debat fiscal

Puntualitzacions sobre el debat fiscal

No és d’estranyar que sigui fàcil fer-se un cert embolic mental en uns moments en què s’han ajuntat un conjunt important de problemes de caràcter ecològic (canvi climàtic), social (empobriment i augment de les desigualtats), sanitari (perill de pandèmies), militar (guerres), i econòmic (inflació i endeutament). El repte de mantenir la sostenibilitat, tant del planeta com de la convivència humana, demana als governs polítiques valentes i urgents, que en molts casos no es fan, i sobretot, exigeix disposar de molts més recursos financers. És lògic que s’hagi obert arreu un fort debat fiscal que està provocant enfrontaments polítics amb incomprensió dels ciutadans, i que marcarà els colors de la nova etapa en què entren les nostres societats. Voldria exposar, molt simplificades, unes quantes idees al respecte, enfocades sobretot a Espanya, Catalunya, i la UE.

 1. Necessitats. La despesa pública necessària per fer les transformacions i les transicions que calen serà molt important, i, per tant, caldrà revisar el volum global i la composició dels pressupostos públics. La UE ja fa un parell d’anys que va ser valenta i va acceptar endeutar-se per generar fons i repartir-los entre els membres que ho necessiten. Però Espanya segueix sent un país en què la recaptació d’impostos no arriba al 40% del PIB, mentre que el de la mitja dels estats de la UE és del 46%, i bastants països passen del 50%. Tot i les ajudes de la UE, que els governs han de fer tot el que calgui per poder aprofitar, no podrem evitar augmentar la nostra recaptació d’impostos, tant a l’estat com a casa nostra. Catalunya té una recaptació proporcional major que la d’altres comunitats, cosa normal des d’un punt de vista de la seva riquesa, però transfereix solidàriament una part a altres comunitats. Això és molt lògic, però el dèficit fiscal que està provocant és excessiu i ja fa molts anys que està pendent de revisar-se. Una altra feina urgent.
 2. Ingressos fiscals. Per fer front a aquestes necessitats caldrà augmentar els ingressos, ja que en cas contrari caldria reduir els fons dedicats a serveis públics com ensenyament o sanitat, cosa impensable en aquestes circumstàncies. Per unes raons molt diferents, tampoc es podran reduir els fons de defensa, ja que la participació a l’OTAN, ens obligaria a augmentar-los. L’augment dels ingressos exigeix actuar ràpidament en tres direccions: augment i revisió del pressupost, millora de la inspecció per reduir el frau fiscal, i combatre l’economia submergida, que tant a Espanya com a Catalunya representa una proporció del PIB superior a la d’una bona part dels països europeus.
 3. Finalitats del sistema fiscal. Els pressupostos tenen dos objectius: finançar els serveis públics, i provocar una redistribució de rendes i d’oportunitats, disminuint les desigualtats existents entre els ciutadans. És per això que, a l’hora de revisar-los, cal evitar que es produeixi un efecte contrari. Sens cap dubte les rendes o els patrimonis més alts són els que han de contribuir més a aquest augment, i al mateix temps s’hauria d’aconseguir millorar la situació dels que pateixen la pobresa que estan causant alguns dels problemes actuals. Un aspecte evident és que aquells que han contribuït a provocar-los, o que fins i tot han sortit afavorits per l’existència d’aquests problemes, siguin els que més contribueixin a proporcionar recursos per fer-hi front. Tant en el moment de crear o anul·lar alguns impostos, com de modificar les seves característiques, cal que tot això es tingui en compte.
 4. Comportaments polítics. És indignant veure governs que, per convenciments ideològics però, sobretot per interessos electorals, actuen defensant que el que cal és rebaixar o suprimir impostos i retallant despeses públiques bàsiques de l’estat del benestar o augmentant l’endeutament públic. Són dues polítiques, una que perjudica les persones actualment en situació de pobresa, i l’altre que posa en perill el benestar de les properes generacions. També indigna veure com es provoquen enfrontaments entre persones o entre territoris, utilitzant la fiscalitat com una arma, en comptes de buscar accions i polítiques conjuntes i solidàries. En aquest aspecte no es poden acceptar actuacions recents que pretenen provocar la mobilitat territorial d’empreses i de persones, estimulant descaradament l’egoisme i una certa conducta fraudulenta. Aquest tipus de polítiques són exactament les contràries del que hauríem d’esperar dels servidors públics que els ciutadans han escollit perquè els ajudin a resoldre tots els reptes actuals, personals o col·lectius, que citava al principi de l’article.
 5. Solidaritat personal. No puc deixar de dir, per acabar, que crec que totes aquelles persones que pensem que caldria augmentar la recaptació del sector públic, augmentant alguns impostos i augmentant el seu caràcter redistributiu, no ens hauríem de quedar parats. Com que sabem que també hi ha una possible solidaritat que es pot canalitzar a través de les ONGs del tercer sector, potser hauríem d’actuar amb conseqüència per potenciar aquest canal, posant a disposició d’organitzacions socials de confiança alguns recursos que els permetessin fer créixer la seva activitat en la millora de la justícia social. És clar que una millor fiscalitat ho faria menys necessari; però no és el cas…

 

Joan Majó
Enginyer i exministre –  Membre del Patronat de la Fundació

Jornada mundial pel treball decent 2022

Jornada mundial pel treball decent 2022

El proper 7 d’octubre tornem a celebrar i reivindicar el treball decent per a tothom en la Jornada Mundial pel Treball Decent. Des de la Plataforma Església pel Treball Decent, de la qual Acció Solidària Contra l’Atur és membre, us convidem a participar de l’acte públic que realitzarem el divendres 7 d’octubre, a les 18:30 h.al Pla de la Catedral de Barcelona.

Amb el lema: Avancem cap al treball decent! Us convidem a caminar i/o córrer amb un dorsal, tipus curses atlètiques, que portarà aquest lema i el número 071022, que és la data de l’acte. Us adjuntem el dorsal per a que l’imprimiu.

Es tracta de sortir sol o en grup des de la seu de la vostra entitat o des d’un punt que trieu, caminant vers el Pla de la Catedral de Barcelona, on ens aplegarem totes i tots entorn d’un dorsal gegant, tipus pancarta. Seria bo que us feu alguna fotografia o vídeo caminant, on es vegi el dorsal, i la pugeu a les xarxes socials amb l’etiqueta #AvancemxTreballDecent, i que comptabilitzeu els metres o kilòmetres que camineu fins al punt de trobada (ara és fàcil amb els telèfons mòbils). A l’arribada al Pla de la Catedral se us prendrà nota del camí fet i qui sou. Anirem sumant els kilòmetres que caminem entre tots i totes. I els afegirem als que es faran arreu de l’Estat Espanyol, en aquesta mateixa iniciativa!

Us animem a participar!

L’Arrodoniment Solidari: un altra forma de ser solidari/ària

L’Arrodoniment Solidari: un altra forma de ser solidari/ària

Coneixes l’Arrodoniment Solidari? És el canal de recaptació de fons que et permet fer donacions, de forma voluntària, en establiments comercials físics cada vegada que pagues amb targeta. Una manera més de ser solidari/ària en el teu dia a dia.

Worldcoo, en el 2012 amb el Sergi Figueres i l’Aureli Bou al capdavant, va ser l’empresa que va començar a desenvolupar una eina on line i gratuïta que permetia a les empreses d’e-commerce finançar projectes socials i de cooperació a través dels seus usuaris i usuàries, i cinc anys després, va crear l’Arrodoniment Solidari, passant del món on line al off line.

En aquests 10 anys ha rebut més de 50.000.000 donacions amb la finalitat d’ajudar a diferents entitats socials i mediambientals a finançar més de 690 projectes.

Alguns dels projectes que s’estan realitzant actualment són, per exemple, el de AFANOC – Nens amb Càncer amb el que gràcies a 9.605 persones donants – clientes de les Sabateries Querol– han finançat amb 8.697 € a 28 joves amb càncer perquè puguin anar de colònies o  el de Salut Mental Catalunya amb el que gràcies a 385.774 persones donants –  clientes de Viena han finançat amb 151.345 € a 1.360 persones amb esclerosi múltiple i malalties neurodegeneratives i als seus respectius familiars, perquè rebin atenció integral.

Des del passat mes de juliol Acció Solidària Contra l’Atur ja és una entitat social col·laboradora de Worldcoo. Això què vol dir? Això significa que si alguna de les empreses amb causa, és a dir, socialment responsable, del seu portfoli vol col·laborar amb el nostre projecte, ‘Treball digne. Ajuda’ns a enfortir a persones vulnerables impulsant els seus projectes d’auto ocupació i/o consolidació de llocs de treball, ja ho pot fer. Només s’ha de sol·licitar!

Empreses com Wala, Fesmes bricolatge, Condis, Cottet, Hawkers, Caprabo o Sprinter ja ho han fet amb altres causes socials i mediambientals.

Ara, quan utilitzis la teva targeta com a mètode de pagament en les teves compres, no oblidis que potser, aquell establiment et permetrà fer una petita donació solidària a través de l’Arrodoniment Solidari. I si no t’ho ofereix, no perdis l’oportunitat de sol·licitar l’adhesió de l’establiment a Woldcoo! Com més siguem, més persones en situació de vulnerabilitat podran capgirar les seves circumstàncies vitals.

Canvis, incerteses i empatia

Canvis, incerteses i empatia

Sovint ens queixem dels canvis accelerats que ens ha tocat viure en aquests temps actuals. La pandèmia n’ha estat un exemple traumàtic, però podríem mencionar l’avanç de la tecnologia i la digitalització de la nostra societat, que no tothom està assimilant amb facilitat, el canvi climàtic que estem patint i que ens afectarà encara més en els anys vinents, o els progressos en el camp de l’enginyeria genètica, que obren portes a tractaments impensables fins fa poc, però que també plantegen nous dilemes de caràcter ètic.

Parlar de canvis és parlar d’incerteses i parlar d’incerteses és parlar d’inseguretats. De vegades els canvis són desitjats i les incerteses acceptades. Però sovint ens venen imposats i ens generen preocupació, per les inseguretats associades que ens incomoden d’una manera personal o col·lectiva, si no ens aboquen clarament a una situació d’angoixa i crisi.

El món ha estat sempre un escenari de canvis i els humans ens hem hagut d’anar adaptant, de vegades d’una manera suau i natural, la majoria de cops de manera brusca i violenta, amb una violència no necessàriament física.

Les persones sol·licitants que s’apropen a Acció Solidària Contra l’Atur, a més de les transformacions que ens imposa la societat, afegeixen un altre canvi profund a les seves vides. Totes comencen una nova etapa professional i personal, algunes fins i tot lluny dels seus orígens i de les seves famílies, com a resposta a una situació d’atur o de treball precari, i com una manera de realitzar-se personal i professionalment. I totes, encaren aquest canvi amb una gran il·lusió, però també amb un cert temor i respecte pel que es pugui esdevenir en el futur.

Els préstecs que concedim no només tenen una gran importància material per als i les peticionàries. També comporten una valuosa càrrega emocional que és rebuda com a recolzament a les seves il·lusions i esperances. Acompanyar a les persones beneficiàries i ser empàtics amb elles és un valor afegit que mai evitarà les pors a les incerteses d’un canvi vital, però sí que ajudarà a reforçar la seva resiliència per reeixir en aquesta nova etapa que comencen.

 

Jesús Arribas
Voluntari de la Fundació

Premi Bizcabar 2022 impulsa segones oportunitats d’ocupació

Premi Bizcabar 2022 impulsa segones oportunitats d’ocupació

Acció Solidària Contra l’Atur ha estat una de les entitats guanyadores del Premi Bizcabar 2022. El comitè de selecció del premi, atorgat per Bizcabar Patrimoni, ha resolt premiar en la vuitena convocatòria anual d’ajudes econòmiques a entitats i organitzacions que gestionen projectes que recolzen a col·lectius en risc d’exclusió i vulnerabilitat, el projecte ‘Impulsant segones oportunitats’ de la nostra fundació.

Amb aquest projecte treballem diferents objectius. Impulsem la creació d’ocupació i consolidació de llocs de treball dignes i estables dins un col·lectiu vulnerable, focalitzant-nos en dos dels molts sectors que s’han vist afectats per la gestió de la pandèmia COVID-19, el sector del comerç i la restauració. Fomentem iniciatives que generen oportunitats d’ocupació viables per a persones que es troben a l’atur o en situació de precarietat laboral; i estimulem la seva autoestima. També millorem la seva situació econòmica i la del seu entorn familiar a la vegada que es restableix favorablement el seu entorn psicosocial. I complim amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible núm. 8 ‘Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball decent per a tots’ marcat en l’Agenda 2030 de l’ONU.

Moltes d’aquestes persones es troben amb dificultats per a accedir de nou al mercat laboral o millorar la seva situació i fins i tot algunes, ja no tenen accés i, els seus projectes personals no poden fer-se realitat per manca de finançament. Per aquest motiu, aquest premi té un doble valor per a la nostra entitat i per a les persones que atenem: per una banda econòmic, perquè ens permet oferir el suport econòmic i acompanyament necessari per a fer realitat la seva auto ocupació i/o millora del lloc de treball i per una altre, de reconeixement cap a una causa que genera un gran i diferent impacte en la societat.

Adquisició d’una cambra frigorífica per consolidar-se laboralment

Adquisició d’una cambra frigorífica per consolidar-se laboralment

Des del programa Làbora de l’Ajuntament de Barcelona, ens arriba la sol·licitud d’una dona de 44 anys separada i amb dos fills, la filla de la qual viu amb ella estudiant i també treballant a temps parcial. Amb els petits ingressos que obté col·labora amb les despeses familiars.

La seva experiència laboral ha estat diversa: com a florista, com a auxiliar de geriatria (sense titulació), com a operària de neteja, etc. Es va quedar sense feina, i ha decidit capitalitzar l’atur, i amb el suport de la família i amics, ha agafat el traspàs d’una fruiteria a Santa Coloma de Gramenet. Va començar al mes d’octubre de 2021, i actualment li cal ajuda per adquirir una cambra frigorífica expositora.

Acció Solidària Contra l’Atur li concedeix un ajut a un procés d’inserció laboral de 1.500 € per poder adquirir la cambra frigorífica. Esperem que amb aquest microcrèdit sense interessos, que ens retornarà a 18 mesos, pugui progressar i tenir una feina digna per tenir una vida digna.

Ploure sobre mullat, per Joan Majó

Ploure sobre mullat, per Joan Majó

“Ploure sobre mullat” es tracta de la típica expressió catalana molt poc apropiada pels moments que estem vivint, amb focs, manca d’aigua, i sequeres. Ja ens agradaria que els nostres camps i els nostres boscos rebessin pluges i que, encara que ja estiguessin mullats, en rebessin més per tal de poder fer reserva pels mesos vinents, que segur que la necessitarem… Però, malgrat el títol, aquest article no fa referència a la situació meteorològica, sinó a un altre problema que ens envolta, tant o més important, de caràcter econòmic i social. Ja sabeu que l’expressió s’utilitza, de forma simbòlica, per descriure problemes difícils o complexos, que volem resoldre i quan apliquem mesures o correccions que en comptes de millorar-les, encara les empitjoren. Crec que això és el que està passant aquests darrers anys a molts llocs d’Europa, però molt concretament a Espanya, amb el tema de la desigualtat de rendes i de la desigualtat d’oportunitats entre persones.

 1. Algunes realitats concretes. Del molt que s’ha escrit al respecte, recullo algunes poques idees que retraten aspectes de la situació. Cal saber que durant els darrers 8 anys, Espanya ha estat el cinquè país més desigual dels 27 de la UE, i que des de la crisi del 2008 l’evolució de les rendes més baixes ha estat negativa, mentre que la de les rendes més altes ha estat positiva. També és important saber que els efectes econòmics negatius de la Covid-19 sobre la desigualtat i la pobresa han estat a Espanya superiors als de la gran majoria dels països de la UE i que tenim una de les taxes de desocupació més altes de tota la UE, i sobretot en el cas de les persones joves, que ha arribat a apropar-se al 25%.
  En relació amb les oportunitats personals. Malgrat les grans millores generals en les darreres dècades en el camp de l’educació, no s’ha aconseguit eliminar el fet que gairebé la meitat dels nois i noies, fills de pares amb baix nivell educatiu, segueixin sense poder superar aquest baix nivell. Espanya és un dels estats líders a la UE en l’abandonament escolar prematur, que comporta unes importants dificultats en el món del treball. I sembla molt clar que els confinaments provocats per la pandèmia han intensificat les desigualtats educatives.
  Podria omplir pàgines i pàgines sobre aquests tipus de constatacions, cosa que ha fet amb molt encert una publicació recent de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa. Però vull tornar al tema de la pluja.
 2. Distribució i redistribució. Sabem, i acceptem, que en una societat lliure, tant en els aspectes econòmics com socials, existirà sempre un cert nivell de desigualtat, tant de rendes com d’oportunitats. Ho acceptem perquè també sabem que un dels objectius més importants de l’acció política ha de ser el de vigilar per tal que aquestes no siguin massa importants i que hi hagi elements correctors per aconseguir-ho. Amb relació a les rendes, el sistema fiscal és l’eina fonamental; i en el cas de les oportunitats en la vida una de les eines principals és el sistema educatiu. Dit més clar: el sistema fiscal té dues finalitats: donar als governs recursos per finançar els serveis de l’estat del benestar, i alhora redistribuir el repartiment de rendes que genera el mercat lliure, tot i que ja hagi estat prèviament regulat per evitar excessos i explotacions. I l’activitat del sistema educatiu (un dels serveis de l’estat del benestar) ha de garantir a totes les persones una formació adequada, que els permeti progressar independentment del nivell cultural i econòmic dels seus pares.
 3. Una segona pluja. Si examinem detalladament el que està passant a Espanya els darrers anys ho podríem explicar-ho com la caiguda de segones pluges. Tant el sistema fiscal amb les rendes, com el sistema educatiu amb les oportunitats no estan complint adequadament les raons que se’ls han encomanat, i que ens permeten no rebutjar el nostre sistema social, sempre que funcionin bé aquestes eines correctores. Dic això perquè si comparem l’índex de desigualtat (Gini) de rendes que es generen en el mercat, amb l’índex de desigualtat una vegada pagats els impostos, en molts casos incomprensiblement aquest segon supera el primer: és a dir la fiscalitat ha actuat com una nova pluja sobre un terreny ja mullat per la desigualtat. No era així durant unes quantes dècades de la segona part del segle passat, però a partir de la irrupció del neocapitalisme l’eina fiscal espatlla encara més el sistema.
  En el cas de les oportunitats en la vida que poden dependre molt de la formació de la persona, ens trobem en una situació semblant, ja que les conseqüències de l’existència d’escoles segregades, la insuficient atenció al període de 0 a 3 anys, o el creixement de l’abandonament prematur, han augmentat les dificultats i han fet molt més difícils els objectius d’inclusió personal. Podríem també dir que l’escola, en alguns casos, no tan sols no millora la situació sinó que l’està espatllant encara més. Repensem les pluges, i millorem urgentment les eines.

 

Joan Majó, enginyer i exministre
Agost de 2022

Inserir-se de nou al mercat laboral amb una botiga de llenceria

Inserir-se de nou al mercat laboral amb una botiga de llenceria

Sandra Sánchez de Barcelona, ha decidit emprendre el seu propi negoci: Lencería SanBarcelona. Ella mateixa ens ho explica.

Com vas començar amb aquest projecte?
Jo he treballat molts anys de dependenta en diferents sectors, a part d’administrativa. Em vaig quedar a l’atur, i com sempre havia volgut tenir el meu propi negoci, va ser un punt d’inflexió i vaig veure que havia arribat el moment de portar-ho a terme. Era la meva oportunitat d’obrir el meu propi negoci.

Signatura del projecte

Quins passos has seguit per emprendre?
Jo primer vaig mirar d’agafar el traspàs d’un bar, ja que coneixia una mica el sector. Vaig anar a La Caixa per fer tots els papers i l’estudi per demanar els diners, però no em van donar el crèdit, i per tant no ho vaig poder agafar. Aleshores vaig dur a terme la segona opció que tenia, obrir una botiga de llenceria tota de nou. Sempre m’ha agradat aquest sector. Vaig buscar un local, i poc a poc ho he anat fent. La localització és perfecte, crec que és molt bona, hi ha molta afluència de pas i no hi ha cap botiga similar pels voltants.
M’han ajudat des de GrameImpuls, ja que quan volia fer el traspàs del bar, em van dirigir cap a ells, i des d’allà m’han ajudat en el projecte de la llenceria, a fer el pla d’empresa . Des d’allà em van parlar de vosaltres per obtenir el finançament. Un cop a Acció Solidària Contra l’Atur tot ha anat molt rodat.

Què ha estat el més complicat d’emprendre?
Encara estic en procés d’obrir la botiga, ara estic fent les reformes i adequant el local, vull obrir el més aviat possible. Per a mi el més complicat fins ara, ha estat tot el que fa referència als papers, als pressupostos, i tota la documentació, la part burocràtica. Tinc moltes ganes de treballar, estic molt il·lusionada, crec que m’anirà molt bé. No m’espanta treballar moltes hores.

Amb tot, una vegada presentat el projecte en la comissió d’avaluació de préstecs d’Acció Solidària Contra l’Atur i donat el vistiplau a la viabilitat d’aquest, hem acordat concedir un préstec sense interessos de 9.000€  a retornar en 36 mesos. Amb aquest projecte es crea 1 lloc de treball.

Si et cal adquirir llenceria pots anar a:

Lencería San
Roselló,78
08029 – BARCELONA

Algo dulce: emprendre amb rebostaria creativa

Algo dulce: emprendre amb rebostaria creativa

Verónica Álvarez de Viladecavalls, ha decidit emprendre el seu propi negoci: Algo dulce a Terrassa. Ella mateixa ens ho explica.

Com vas començar amb aquest projecte?
Jo soc pastissera, i el 2014 vaig tenir la meva pròpia botiga però no va anar bé, perquè no es va fer un bon plantejament econòmic i no hi havia una tresoreria ben feta, i a més es van ajuntar problemes familiars. Llavors em vaig allunyar una mica del meu ram per treballar.
Amb la pandèmia, em van acomiadar, vaig esgotar l’atur, i estava cobrant la renda no contributiva, però com estava a mitja jornada era molt baixa. Paral·lelament anava elaborant pastissos per encàrrec per a amics des de casa meva.
Gràcies a les xarxes socials, les persones volen continuar celebrant les festes assenyalades, però després de la pandèmia, ho fan a les seves cases, i he tingut un boom de treball. A casa no podia continuar fent tants pastissos. Així que un dia vaig decidir posar-me en marxa i emprendre una altra vegada el meu propi projecte  i aplicar-me la frase “camina per a arribar a un destí”.

Com descriuries el projecte?
A Algo dulce elaboraré productes de rebosteria i pastisseria artesanal, creativa i contemporània alhora. Els faré tant per al consum diari com per a encàrrecs personalitzats. També hi haurà un servei de cafeteria-degustació i faré tallers per a nens i adults. Ho he unit tot en un sol lloc on pots prendre’t un pastís artesà, veure’m treballar, encarregar pastissos personalitzats o tradicionals, i aprendre a fer-les.

Firma del proyecto

Firma del proyecto

Quins passos has seguit per emprendre?
Ha estat complex, jo no tinc res, no tinc béns, no disposo d’una seguretat econòmica estable, i vaig començar a buscar on em podien ajudar i assessorar. Primer vaig ser a la Cambra de Comerç de Terrassa, però em van dir que no tenien res. Llavors em vaig dirigir a la CECOT, des d’allí, el primer que em van dir que havia de fer era el pla d’empresa. Em van ajudar a elaborar-ho. És bàsic per a veure la viabilitat del projecte i poder demanar finançament. En el pla d’empresa veus totes les idees sobre paper, i t’ajuda molt a veure la realitat d’aquest. Des de CECOT em van dirigir, per a obtenir ajuda econòmica, a la vostra fundació, ja em van avisar que era difícil i lent.

A Acció Solidària Contra l’Atur, des del primer moment m’he sentit molt bé i molt secundada, el tracte ha estat genial. Les persones que m’han atès, els meus tutors, m’han escoltat, hem treballat molt, són molt professionals, magnífiques persones i m’han ajudat i acompanyat durant tot el procés. M’han posat els peus sobre la terra, ja que jo tinc l’ànima pastissera, però no empresària.

Què ha estat el més complicat d’emprendre?
Quan no tens mitjans econòmics és molt difícil, i a més, hi ha moments que és difícil creure en tu. T’influeix molt el cercle més pròxim. Hi ha moments que et diuen i aconsellen que “no t’emboliquis” i et frenen els més pròxims a tu, potser perquè es preocupen en excés. No t’has de deixar portar per les opinions de la família o amics, si creus en això, has de lluitar. Jo vaig pensar que faria tot el possible, tot el pautat per a aconseguir-ho, i ho intentaria fins que arribés el no. Però vaig arribar a ASCA i va anar que sí.

Quin consell donaries a persones que volen emprendre?
S’ha d’analitzar bé al que es volen dedicar, tots valem per a alguna cosa que podem explotar, però hem de saber com ets tu davant això. Si és bo per a autoocupar-te,i si et superarà o podràs portar-ho a terme. Per mi tenir un negoci i que no hagi funcionat ha estat un gran aprenentatge.
Tinc previst obrir al setembre, i jo al mig any veig el meu projecte funcionant, ara mateix em sento com si hagués escalat una muntanya i estigués en el cim. Em veig treballant, no pretenc morir d’èxit, però si vull treballar molt. No sols es lluita per a poder obrir, sinó que es lluita per a continuar treballant.

Amb tot, una vegada presentat el projecte en la comissió d’avaluació de préstecs d’Acció Solidària Contra l’Atur i donat el vistiplau a la viabilitat d’aquest, hem acordat concedir un préstec sense interessos de 8.000€  a retornar en 36 mesos. Amb aquest projecte es creen 2 llocs de treball.

Si vols menjar alguna cosa dolça, pots anar a:

ALGO DULCE
Carrer Gaietà, 118
08225 TERRASSA

Sumem experiències

Sumem experiències

Aquest mes de juliol el Jordi Ollé, uns dels nostres 43 voluntaris, ha assistit i participat, en nom de la fundació, com a jurat del Premi 7a edició del Programa d’Emprenedoria Social de l’Ajuntament de Barcelona. Un certamen que té com a objectiu promoure la creació d’empreses innovadores i amb un alt impacte social.

El Jurat, format per més de 15 persones de diferents àmbits com el de la  Direcció d’Emprenedoria de Barcelona Activa, guanyador/es d’edicions anteriors dels premis, experts/es del sector que han realitzat sessions formatives al programa i representants dels principals agents empresarials, institucionals o acadèmics de l’àmbit de l’emprenedoria social, s’han encarregat d’avaluar els cinc projectes finalistes, seleccionats prèviament per un Comitè Tècnic.

Els mateixos finalistes van disposar de 7’ per presentar la seva idea.

BIKE LOGIC
Projecte que vol formar part del grup d’actors implicats en potenciar el canvi cap a un model de logística urbana sostenible i socialment responsable fomentant l’ocupació d’un sector vulnerable amb escasses oportunitats laborals.
Servei de missatgeria que vol treballar amb grans operadors logístics, gestionant les seves entregues d’última milla. També amb comerç local i amb empreses o famílies que vulguin programar les entregues de compres on line.
Tot això ho volen portar a terme per una banda, amb el suport de servei de venta i lloguer de cargobikes i remolcs i posicionant-se com a distribuïdors de material de ciclologística i per una altra, amb servei de consultoria, acompanyament i formació.
Es volen adreçar a entitats, administracions i empreses que actualment treballin amb vehicles de combustió per repartir els seus productes/serveis, i que vulguin abraçar el canvi de paradigma cap a una mobilitat més ecològica, sostenible, de sentit comú i de futur.

DEMOKRATOS
Iniciativa amb la que democratitzar les eines digitals de participació a través de tres elements: el disseny molt intuïtiu, la simplicitat en les funcions, i l’accessibilitat a nivell econòmic. Addicionalment, volen crear un nou paradigma d’empreses tecnològiques amb consciència social i ambiental que generin impactes positius (humanitzar la tecnologia i crear una alternativa al model d’Imperis Tecnològics).
L’aplicació Demokratos ofereix dues línies de producte/servei.
DEMOKRATOS SOCIAL és un entorn tipus xarxa social on qualsevol persona pot fer-se usuària i crear grups de fins a 10 persones i, a partir d’aquí, adquirir packs  -de 10 usuàries -per ampliar el límit dels grups.
DEMOKRATOS PRO són entorns privats que poden comprar entitats amb servidor i base de dades pròpies, on tindran el control a través d’un panell d’administració, el qual generarà dades i indicadors sobre participació.

DO-CENA
Projecte sobre gastronomia social, que es basa en transformar el procés de la cuina mitjançant la inclusió sociolaboral, potenciant l’eliminació del desaprofitament i educació ambiental. Es tracta d’entendre que a través de la gastronomia podem influir positivament en la nostra societat tant a nivell econòmic, com ambiental i cultural. I a la vegada, oferir eines que donen la possibilitat d’inserció sociolaboral a un grup de dones  immigrants en situació de vulnerabilitat.

NARRATIVA FÈRTIL
La idea és oferir cursos de narrativa autobiogràfica i altres activitats complementaries a persones supervivents de violència sexual per tal d’ajudar-les a superar les seves vivències, compartir-les i dotar-les de sentit, contribuint directament a la superació d’aquestes. El projecte, amb intenció de cooperativa, a més permetrà sensibilitzar sobre la violència sexual, fent arribar missatges esperançats i resilients a aquell 80% que encara no ha pogut dir-ho en veu alta ni buscar ajuda.
Suposa un recurs totalment nou als supervivents d’experiències traumàtiques. Un servei estructurat en base a la creació literària autobiogràfica amb fins terapèutics.

OPEN BRAINS
La neurociència és un vehicle excel·lent per fomentar els valors científics i el pensament crític. A Open Brains fan tallers didàctics i interactius, a través de la realització d’experiments neurocientífics reals, on ensenyen el funcionament del cervell des d’una òptica transversal, per tal d’inspirar als joves cap a carreres científiques i donar eines pràctiques als adults per reduir la discriminació, identificar conductes homòfobes i racistes, i millorar el benestar i salut mental.
Ofereixen tallers a centres educatius i a empreses. En el primers, usen la neurociència com a vehicle per ensenyar biologia, psicologia i filosofia mitjançant l’ús d’eines (programació, electrònica…) i disciplines (matemàtiques, estadística…) habituals al laboratori. I adapten els tallers al currículum escolar i fan projectes multidisciplinars que treballen diferents competències bàsiques i transversals. A les empreses s’enfoquen en millorar la productivitat dels treballadors mitjançant la formació en soft-skills. L’objectiu és doble, per una banda sacsejar mitjançant accions de visibilització i, per l’altre, fer que les empreses siguin un exemple de la societat que volem construir.

El dijous, 21 de juliol, ha tingut lloc l’acte d’entrega del Premi 7a edició del Programa d’Emprenedoria Social a la sala Emprèn de Barcelona Activa a NARRATIVA FÈRTIL. Projecte guanyador de 10.000 € i amb la possibilitat de gaudir de 6 mesos d’incubació a Barcelona Activa.

Enhorabona a NARRATIVA FÈRTIL. I felicitats a tots els projectes participants per promoure l’emprenedoria social, cultural o mediambiental amb impacte positiu i transformador.