No ens aturarem

Acció Solidària Contra l’Atur es va crear l’any 1981 en un context de profunda crisi econòmica i social; i la conseqüència més dura va ser una taxa d’atur difícilment sostenible.

Avui, 40 anys després, el nostre país torna a patir una situació semblant, causada aquest cop per la crisi sanitària de la COVID-19, que ningú no havia previst i que ha posat de manifest la vulnerabilitat de l’economia, de les empreses i dels sistemes de govern. Quan llegiu aquest editorial, el nostre país estarà començant a albirar la llum al final del túnel. No obstant això, a molts països del nostre planeta, la situació està encara molt lluny de ser controlada.

“Avui, 4 de cada 10 joves menors de 25 anys estan a l’atur.”

Com en les crisis anteriors, l’impacte s’està fent sentir d’una manera més virulenta en els països menys desenvolupats, en les economies més fràgils i en les persones més vulnerables, i engrandeix les bretxes entre rics i pobres.

En el nostre país, la dràstica disminució de l’activitat econòmica, i especialment del turisme, ha provocat el tancament d’empreses i la desaparició de petits negocis, i ha deixat sense feina i amb poques expectatives els més vulnerables: les dones, les persones a partir dels 45 anys, la gent sense formació, els immigrants i, d’una manera més virulenta, els joves. Avui, 4 de cada 10 joves menors de 25 anys estan a l’atur.

Acció Solidària Contra l’Atur va néixer fa 40 anys amb el propòsit d’ajudar les persones sense feina i en risc d’exclusió a generar el seu lloc de treball a través de la creació d’una empresa i d’un model de suport que aviat va donar uns resultats molt esperançadors.

En el marc de la reflexió estratègica que hem estat duent a terme al llarg dels últims mesos, ens hem marcat nous objectius per arribar més lluny i ser cada dia més eficaços en la nostra lluita contra l’atur ajudant a fer realitat nous projectes i que els nostres emprenedors puguin mantenir les persianes aixecades. Les campanyes de captació de fons que hem llançat i el compromís de totes les persones que formen Acció Solidària Contra l’Atur faran possible que més persones puguin sortir de la precarietat.

No ens aturarem.

Eugènia Bieto
Patrona de la Fundació