La botiga verda: reinserir-se en el mercat laboral

La  Paz que, juntament amb l’Elena, per reinserir-se en el mercat laboral i, a causa de l’edat que tenen, han decidit emprendre amb un negoci propi i han obert una botiga d’alimentació amb productes 100% ecològics a l’Hospitalet de Llobregat: La botiga verda. Han creat dos llocs de treball, elles mateixes ens ho expliquen.

 

Com vau començar aquest projecte?

Jo sóc professora de dibuix i l’acadèmia on treballava va tancar. M’he hagut de tornar a reinventar. Amb una amiga, ja teníem previst en un futur obrir alguna cosa sobre temes relacionats amb l’ecologia i la sostenibilitat, ja que ambdues estem molt implicades, interessades i sensibilitzades pels valors mediambientals. Ambdues tenim coneixements bàsics de dietètica, nutrició i seguretat alimentària.

A causa de l’edat que tenim i a les dificultats econòmiques i laborals que teníem, decidim que havia arribat el moment d’emprendre, ja que és molt complex trobar treball.

Què es La botiga verda?

És una botiga d’autoservei d’alimentació i productes 100% ecològics i oferim fruites, verdures, vegetals, llegums, pasta, ous, carn, alimentació per a animals domèstics, a granel i envasats. A més, venem productes de neteja, higiene i cosmètica, plantes aromàtiques, planter, begudes, etc. Hem dedicat un espai per a fer tallers i xerrades sobre alimentació ecològica i nutrició.

“Emprendre és difícil, sort que tenim la il·lusió i les ganes, hi ha dies que ho veies tot molt complicat” (…) “La meva recomanació és que, abans de començar, les persones emprenedores tinguin clars i detallats tots els passos a seguir i tot el que necessitaran”.

 

Quins passos heu seguit per a poder obrir el negoci?

Teníem clar el tipus de botiga que volíem. Elena va fer l’any passat un curs en Gornal activa on va elaborar un projecte sobre la creació d’una empresa. Partim d’aquesta base per a treballar el projecte, i des d’allà ens han assessorat i ajudat. Ens van indicar que hi havia fundacions com la vostra i que presentéssim el projecte per a obtenir finançament. Una vegada a la fundació tot ha estat fàcil i hem anat seguint els diferents passos.

Què és el més complicat d’emprendre?

Bàsicament, el més complex, és que són molts temes que has d’abordar, des de burocràtics i permisos, a uns altres que ni comptàvem i desconeixíem, a més d’afrontar les despeses econòmiques no previstes.

Emprendre és difícil, sort que tenim la il·lusió i les ganes. Hi ha dies que ho vèiem tot molt complex, però seguim amb el projecte.
La meva recomanació és que abans de començar les persones emprenedores tinguin clar i detallat tots els passos a seguir, i tot el que necessiten, per exemple, a nosaltres ens va agafar per sorpresa que necessitàvem tenir una empresa per a la prevenció de plagues o bé que necessitàvem una empresa d’extintors i de ignifugar objectes, entre altres coses. S’ha de tenir present que cada ajuntament té uns requisits.

També aconsellem buscar els proveïdors per al negoci amb temps, abans d’agafar el lloguer i obrir el negoci. Es requereix molt temps i dedicació.

Firma del proyecto

Signatura del projecte

Com penseu que estarà el negoci en 2-3 anys?

Esperem que en dos anys tot sigui fluid i arribem a una estabilitat tant del negoci com professional.

Amb tot, una vegada presentat el cas a la taula de projectes de Acció Solidària Contra l’Atur i donat el vistiplau a la viabilitat del projecte, hem acordat concedir un préstec sense interessos 10.000 € a retornar en 36 mesos per a adquirir part dels productes inicials, la màquina registradora i frigorífics. Amb aquest projecte es crea 2 llocs de treball.

Si vols comprar productes ecològics i artesanals, pots anar a:

La botiga verda
C/ Buenos Aires, 31
08902 – Hospitalet de Llobregat

Fons de solidaritat

Si tú també vols fer realitat projectes d’emprenedoria com aquest …