Emprenedoria social: Sala Padró de Cornellà de Llobregat

L’Orfeó Catalònia es va fundar l’any 1932 i compte amb 200 persones sòcies / usuàries. A causa de la falta d’activitat social, agreujada per la Covid i per manca de relleu generacional de l’entitat, volen impulsar un nou espai cultural dins l’Orfeó Catalònia de Cornellà de Llobregat que es diu Sala Padró i formarà part del conjunt d’activitats que configuren l’Orfeó. Parlem amb David Armada que ens ho explica:

Ens pots explicar que és Sala Padró?
L’Orfeó Catalònia és una entitat cultural amb quasi 90 anys d’història i amb la finalitat de promoure la cultura catalana. Cornellà de Llobregat té sempre una necessitat cultural molt important, així com hi ha molts moviments associatius. Ens vam trobar amb el tancament pel confinament, i vam decidir donar una volta a tot plegat i reestructurar-ho, tornar a agafar la cessió del bar per poder dinamitzar-lo directament. Si volíem continuar vius, calia una renovació, un nou replantejament global, i el resultat ha estat un procés molt valent a on s’ha apostat pel futur.
Per això, dins de l’Orfeó Catalònia, l’any 2020, s’ha creat Sala Padró que està format per un col·lectiu de ciutadanes i ciutadans de Cornellà de Llobregat amb la idea de revifar el món i l’activitat cultural a Cornellà, posant especial focus en projectes singulars i locals, i a la vegada fer de l’espai de restauració de l’Orfeó Catalònia un centre social i de trobada al municipi. Vam començar a funcional el 25 de setembre de 2021.

Font: Sala Padró

Font: Sala Padró

L’objectiu és que Sala Padró esdevingui un centre cultural de referència, entenent aquest no només com a una necessitat d’expressió individual sinó també com una eina d’evolució i qüestionament de la realitat social. Volem generar cultura accessible per a tota la ciutadania, i a la vegada la volem ajudar als grups que comencen puguin disposar d’una sala cooperativa a cost molt baix, bàsicament per cobrir les despeses mínimes de manteniment. Nosaltres fem un petit cribratge de qualitat, i des de Sala Padró els ajudem amb la plataforma de venda d’entrades, i totes les gestions necessàries.
Per adequar el bar, que volem que sigui l’epicentre de trobada, i la sala escènica, hem fet un procés comunitari molt bo durant tot l’estiu i hem dut a terme treballs i feines de reparació i condicionament, utilitzant sempre que hem pogut materials reciclats i amb molta mà d’obra comunitària. Hem demanat un préstec per poder fer front a part de les despeses de la reforma.
Hi ha tota una part de la gestió de la sala i de col·laboració amb el bar, que la fan les persones voluntàries, i el compromís que tenen amb la comunitat. El nostre model se sosté gràcies a això.

S’han creat llocs de feina?
Hem creat dos llocs de feina directes, un cambrer i un cuiner, i com duem a terme espectacles culturals, es genera moviment laboral indirecte. Un tret distintiu del projecte és el voluntariat, una part molt important del projecte se sosté per les persones voluntàries que donen suport tant al bar com a la sala. Això ho cobrim gràcies al moviment associatiu i de voluntariat que hi ha a Cornellà de Llobregat.

Font: Sala Padró

Font: Sala Padró

Com heu arribat a Acció Solidària Contra l’Atur?
Hi ha una persona de Sala Padró que us coneixia, i ens van posar en contacte amb vosaltres, ja que va dir-nos que el nostre projecte encaixava amb la vostra Fundació. A Acció Solidària Contra l’Atur el procés ha estat força àgil, tot molt bé, en Jesus, el nostre tutor va ser molt rigorós en la seva tasca, ens va ajudar i ens va explicar en tot moment el procés, els terminis, i com aniria tot plegat.

Amb tot, una vegada presentat el cas a comissió d’avaluació de préstecs d’Acció Solidària Contra l’Atur i donat el vistiplau a la viabilitat del projecte, hem acordat concedir un préstec sense interessos de 10.000 €, a retornar en 36 mesos, que aniran destinats a obres d’adequació de l’espai de bar i de sala. Es creen 2 llocs de feina.

Si voleu veure espectacles culturals accessibles, o bé, anar a un punt de trobada social, podeu anar a:

Sala Padró – Orfeó Catalònia
933 765 258
C/ Torres i Bages, 62
08940 – Cornellà de LLobregat

Fons de solidaritat

Si tú també vols fer realitat projectes d’emprenedoria com aquest …

Share This