Joan Lluís Climent i Jordi Soler són socis fundadors de la Cooperativa Social Penedès, creada el 15 de febrer de  2016, i que es  dedica a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social.

En Joan Lluís té experiència en el sector de la bugaderia, i donada l’oportunitat que suposa el tancament (degut a la l’elevada edat dels propietaris) de l’única empresa d’aquest tipus en la zona, concretament a Vilobí del Penedès, han arribat a un acord amb els propietaris i atendran als seus clients i l’antic propietari serà contractat per la cooperativa a canvi de la cessió de la clientela i de determinades màquines. Provisionalment utilitzaran la bugaderia de Dins Garraf (Inserció sociolaboral) .

En un principi pensaven iniciar l’activitat sols, però la Fundació Mas Albornà ha mostrat interès a participar i els ofereix Invertir en el projecte, el lloguer d’una nau de 400 m2 i l’aportació de personal format.

La idea és constituir entre la Cooperativa Social del Penedès i la Fundació Mas Albornà una empresa d’inserció laboral al 50% que seria gestionada pels dos emprenedors: una bugaderia que oferirà serveis tant al sector d’hosteleria (restaurants, hotels, allotjaments rurals, col·lectivitats) com a empreses.

La Bugaderia és una iniciativa de base social amb la finalitat de crear oportunitats laborals a persones amb discapacitat i especials dificultats. Les persones beneficiàries del projecte aniran derivades pels diferents serveis socials de la comarca. Oferiran servei de bugaderia tant per a hostaleria (restaurants, hotels, allotjaments rurals, col·lectivitats) com per a empreses i tintoreries. Preveu donar feina, a jornada total i parcial a 9 persones i en un futur a 15. Tenint en compte la trajectòria de l’antiga bugaderia i afegint els rentings compromesos a dia d’avui, s’estima un resultat positiu des del primer any.  Estan convençuts de poder oferir un bon servei a la comarca amb preus competitius per la disminució dels costos de transport.

La iniciativa de La Bugaderia cobreix un doble buit al Penedès: el social i l’empresarial. D’una banda, el territori s’enriqueix amb un projecte social i responsable que posa de manifest les sinergies existents i l’emprenedoria entre organitzacions socials. D’altra banda, La bugaderia neix oferint nous serveis i una capacitat de gestió de 2.000 kg/dia de roba per a hostaleria i empreses (capacitat que fins ara no hi havia disponibles a la comarca), millorant així la qualitat de l’oferta i competitivitat del territori.

Aquest projecte reuneix tres condicions que la fan única en la seva categoria: la proximitat del territori, la professionalitat dels serveis i  el projecte social que hi ha al darrere. I és que el projecte neix de la unió entre la Fundació Mas Albornà (dedicada des de fa més de 45 anys a la integració de persones amb discapacitat) i la Cooperativa Social del Penedès (amb una dilatada trajectòria en el sector de les bugaderies per part dels seus socis).

Aquest projecte s’emmarca en el conveni que ASCA té subscrit amb la Fundació SEIRA d’ajuda a les cooperatives.  La inversió total és de 101.300€.

La Bugaderia disposa d’unes noves i modernes instal·lacions de 300 metres quadrats ubicades al polígon industrial de Sant Pere Molanta que fan que una de les bugaderies més grans del Penedès en la seva categoria, amb una capacitat per a gestionar 2.000 kg de roba al dia i està preparada per a 3.000 kg en un futur. Disposa de maquinària de darrera generació i de gran capacitat així com fa una clara aposta per la cura del medi ambient, utilitzant plaques solars per a l’escalfament de l’aigua.

La Bugaderia ofereix serveis integrals a equipaments d’hostaleria, empreses i tintoreries (rentat, planxat manual i a màquina i transport) així com l’opció de rènting i manteniment de la roba d’hoteleria (llençols, estovalles…) i de la roba laboral que compta amb a un servei propi de costura. A més a més, gràcies a l’experiència d’anys en la gestió de bugaderies, La Bugaderia ofereix la possibilitat d’instal·lar un servei intern de bugaderia dintre de les empreses que ho requereixin, encarregant-se de tot el procés: instal·lació i subministrament de la maquinària i dels productes, selecció i gestió del personal, tria dels mobiliari i accessoris i manteniment de la maquinària.

Finalment,  ofereixen la possibilitat de fer el seguiment de qualitat i de traçabilitat per peça de roba a través de xips (seguiment RFID), un servei que garanteix el control de la roba a les empreses que ho necessiten.

Demanen una ajuda  a Acció Solidària Contra l’Atur per crear una bugaderia industrial en el Polígon Industrial de Sant Pere de Molanta en Olèrdola, concretament al C/ Montseny 10. Volen compra de maquinària (rentadores, assecadores, furgoneta,…) i adequar  de la nau. (detecció de fums, xarxa elèctrica, sistema de desaïgues…)

ASCA li concedeix un préstec sense interès de 20.000€ a la Cooperativa Social Penedès que retornaran en 60 terminis i una altre de 20.000€ a la Fundació Mas Albornà. Ambdós són pel projecte de la Bugaderia.

Aqui podeu trobar tota la informació de l’acte d’inauguració oficial i aquí un vídeo informacional.

Sort i força amb el projecte!