Llibreria La Caníbal

La Júlia Montilla, amb dues sòcies, l’Amanda Cuesta i el Jesús Arpal, van crear la cooperativa Llibreria la Caníbal S.C.C.P., i ara (2014) obriran un local al carrer Nàpols de Barcelona, destinat a la venda de llibres especialitzats en humanitats i en temàtica social i política i, en el mateix espai, oferiran servei de restauració, venda d’objectes de regal (de comerç just i/o d’alguna institució de caire social) així com també crearan un espai per fer conferències, presentacions, trobades, etc. La Caníbal vol ser una llibreria; una cooperativa de treball associat sense ànim de lucre que vol contribuir a la transformació radical —un horitzó anticapitalista, (trans)feminista i descolonitzat.

Amb aquest projecte es consoliden 3 llocs de treball.

Com ho han fet?

Sol·licitant a Acció Solidària contra l’Atur, en l’àmbit del conveni amb SEIRA per a joves cooperatives, un préstec sense interessos per adequar el local, aconseguir els permisos d’obertura i comprar llibres.

ASCA, ha atorgat  l’ajuda per valor de 10.000 € i la devolució del préstec s’ha acordat amb el conveni que tenim amb SEIRA, i serà a retornat en 36 mesos.

 

LA CANÍBAL – Carrer de Nàpols, 314. 08025 Barcelona. www.lacanibal.net

 

Els tres primers anys

La seva idea era arrelar com a llibreria al barri de Poblet – Camp d’en Grassot amb la voluntat de tenir un paper de dinamització cultural. A part de novel.la i assaig, els seus continguts estaven molt enfocats a la generació de pensament crític (social, polític, econòmic, mediambiental…). D’altra banda, tenien una petita part destinada al còmic i també a edicions en anglès i francès.

Un contratemps: s’han quedat amb dos socis, el Jesús i l’Amanda, malgrat tenen previst incorporar un de nou en breu.

Les vendes han anat creixent, un 15% més el tercer any, però estan una mica lluny del pla de negoci presentat en el seu inici. Aquesta facturació, més o menys estable, genera alguns problemes de tresoreria puntuals encara que la dinàmica del sector del llibre permet pagaments ajornats i un estoc de llibres en dipòsit que es poden retornar en cas que no tinguin molta sortida.

El 70% dels clients de la llibreria són majoritàriament persones del barri. El 30% restant són, o bé promoció cultural (assessorament a empreses, biblioteques…) o bé persones que participen dels tallers que es fan periòdicament en la mateixa llibreria (tallers de lectura, escriptura, debats, etc.). El perfil del client és bàsicament públic femení.

S’han introduït millores en la gestió, com la incorporació d’una gestoria i l’automatització i control de l’estoc de les més de 6.000 referències que disposa la llibreria. Això ha permès una millora en la qualitat de la gestió i poder dedicar més  temps al negoci. La Caníbal vol ampliar els tallers i les relacions amb altres entitats per tal de fer un pas endavant en la facturació/ingressos i millorar la tresoreria.

 

L’evolució del projecte després de 8 anys

Tornen a ser 3 sòcies treballadores des de 2018 i han passat de cotitzar de 19 a 35 hores cada una en règim general. També han creat una nova línia de negoci, Serveis Culturals que inclou ràdio i editorial; en el 2021 va suposar el 50% de la seva facturació. I no han parat de créixer: si l’any 2014 van facturar 41.811 €, en el 2021 van arribar als 125.318 €.  És molt important constatar el fet que, el marge de Serveis Culturals és del 70% mentre que el de Llibreria és del 30%.

 

La superació de les dificultats en el camí

“Vam tenir un finançament inicial molt baix, que ens va lastrar i segurament fou el motiu de la sortida d’una de les sòcies fundadores.”

Aquesta sortida d’una de les sòcies fundadores, als 18 mesos de l’obertura, segons comenten, ha estat el moment més complicat. Ho van superar gràcies a l’ajuda d’Acció Solidària Contra l’Atur, amb la pròrroga del préstec i fent molta pinya les dues persones sòcies que es van quedar. I sobretot, per que van decidir cooperativitzar tot el que feien, que és l’origen dels serveis culturals.

Els quatre primers anys van haver de fer petites aportacions de capital social extres per superar l’estacionalitat de l’estiu on baixaven molt les vendes, ja que els tres intents que varen fer amb la seva entitat bancària per aconseguir una línia de crèdit no van donar fruit. Tampoc amb la Coop57, que es va quedar el procés embarrat amb la Covid-19.. També varen tornar a contactar amb Acció Solidària Contra l’Atur per obrir la línia de Serveis Culturals però es van quedar a mitges per que el dia a dia les va anant sobrepassant.

Els va costar tres anys trobar una nova sòcia i va suposar un gran esforç de reformulació del projecte pel que fa a l’estratègia econòmica; a nivell de continguts estaven en total sintonia. Com diuen: “Per sort només ens ha aportat coses positives.”

I va venir la pandèmia. Dues sòcies van estar en ERTE al 100% mentre va durar el confinament. Una sòcia va estar en ERTE al 70% mentre va durar la pandèmia, per tal de tenir cobert el manteniment bàsic de la cooperativa, tot i que totes tres continuaven buscant opcions i alternatives per seguir endavant malgrat la situació. Una que varen trobar va ser la de fer una crida de suport a la comunitat: microfinançaments, fins a arribar a uns 9.000 € per pagar a proveïdors, que van retornar en llibres un cop van poder tornar a obrir. Les tres sòcies van sortir de l’ERTE a l’anomenada Fase 1, quan van poder obrir la llibreria.

Les subvencions extraordinàries Covid-19 en cultura els van permetre fer un salt! Van guanyar el premi Beca Ciutat de Barcelona i el premi de l’Associació Catalana de Crítica d’Art a ESPAI – INICIATIVA.

 

Recomanacions des de l’experiència

⚪ Anar a poc a poc.             ⚪ Creure en el projecte i resistir.            ⚪ Crear una comunitat.

⚪ Invertir en valor afegit.    ⚪ No tenir por a reconduir les coses.    ⚪ Protegir sempre els llocs de treball.

 

Projectes de futur

Si no torna a passar res semblant a una pandèmia, puntualitzen, pensen assolir les 40 hores aviat (abans de febrer de 2023) per a les tres sòcies, que era un dels seus objectius inicials.

En breu sortirà a la llum el primer assaig breu de La Caníbal Edicions, una col·lecció que té per nom BESETS.

Actualment estant traspassant projectes a persones autònomes col.laboradores, quan veuen que no arriben a tot. D’aquestes persones, esperen que surti la quarta sòcia.

 

Fons de solidaritat

Si tú també vols fer realitat projectes d’emprenedoria com aquest …

Share This