El divendres dia 24 de febrer de 2017, a les 11,30h, quatre membres del Consell Executiu d’Acció Solidària Contra l’Atur van assistir a la inauguració oficial de La Bugaderia, un projecte social amb un fort compromís que preveu crear més d’una quinzena de llocs de treball en el futur, en el qual ASCA ha contribuït deixant 40.000€ en dos préstecs sense interessos. La Bugaderia està ubicada al polígon industrial de Sant Pere Molanta. Aquest projecte està impulsat per Mas Albornà i la Cooperativa Social Penedès.

L’acte el va presidir el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, acompanyat per l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, M. Àngel Escobar, i d’altres autoritats polítiques del territori.

A l’acte, de caire privat, que va tenir lloc a les mateixes instal·lacions de La Bugaderia, hi van assistir unes 150 persones representants del teixit polític, social i econòmic del territori, així com, treballadors, amics i clients de Mas Albornà.

L’acte es va iniciar amb la intervenció del president de la Fundació Mas Albornà, Martí Solé el qual va destacar el repte que suposa per a Mas Albornà continuar avançant per crear noves activitats que permetin la creació de llocs de treball, malgrat el context econòmic. Es van projectar alguns vídeos per aportar imatges i testimonis al valor del projecte social que representa La Bugaderia i la tasca de Mas Albornà.

Acte seguit, van intervenir els gerents de la Fundació i de la Cooperativa Social Penedès, Xavier Cartanyà i Joan Lluís Climent, els quals van fer l’explicació tècnica del projecte. També  van explicar l’aliança que hi ha hagut entre la Cooperativa i Mas Albornà, un autèntic exemple de treball en xarxa. Per la seva banda, Climent va fer incís també en la clara aposta mediambiental i tecnològica del projecte, el qual compta amb 16 plaques solars per a escalfar l’aigua així com un sistema de seguiment de la roba mitjançant xips. Només així, explicava, “es pot ser eficients, competitiu i rendibles”.

Posteriorment, va ser el torn de l’alcalde d’Olèrdola, Lucas Ramírez, el qual va ressaltar l’emplaçament clau d’Olèrdola com a municipi bressol d’iniciatives com la de la Bugaderia. El president Puigdemont va cloure l’acte institucional amb el seu parlament, en el qual va destacar com el compromís social de les empreses és avui, a diferència de fa un temps, un clar valor afegit (un “a més a més”) i serà una tendència en les activitats empresarials i econòmiques del futur. El cap del govern explicava com en iniciatives com La bugaderia ja es pressuposa tota la professionalitat i tecnologia però en el que destaquen és en el valor que aporten a la societat – la traçabilitat social que generen- la qual cosa afegeix, a més, una dignificació de la feina als seus treballadors, un clar exponent dels drets de la ciutadania.

Per finalitzar el capítol institucional, es va realitzar un original acte simbòlic d’inauguració consistent en la signatura per part del President Puigdemont i de l’Alcalde d’Olèrdola, d’un tovalló (un dels elements que es renten cada dia a La bugaderia). Aquests tovallons s’emmarcaran com a record de l’acte d’inauguració i romandran a La Bugaderia.

La visita a les instal·lacions va ser amb totes els convidats, i va comptar amb diferents explicacions del funcionament i amb la presència dels treballadors del servei. El President va finalitzar amb la signatura del llibre d’honor i una posterior fotografia de grup.