Guanyadors dels Premis Piñol per al Foment de l’Ocupació 2022

Els Premis Piñol reconeixen la innovació i la trajectòria de les entitats i empreses que treballen a favor de crear o consolidar ocupació.

 

La Coordinadora contra la marginació de Cornellà de Llobregat i el projecte Dona impuls del Centre d’acollida ASSÍS de Barcelona, han estat les guanyadores de la 25a edició dels Premis al Foment de l’Ocupació Josep M. Piñol. Es tracta de dos guardons, dotats amb 10.000 euros cadascun, atorgats per la fundació Acció Solidària Contra l’Atur amb la col·laboració de la Fundació “la Caixa” i del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

En aquesta 25a edició dels Premis Piñol s’han presentat 26 projectes (9 a Innovació i 17 a Trajectòria) i la decisió del Jurat s’ha fet pública durant l’acte de lliurament que enguany ha tingut lloc el 21 de novembre en el Palau Macaya de Barcelona. La Mònica Terribas, referent del periodisme a Catalunya, ha estat l’encarregada de presentar l’acte, el qual ha comptat amb la coral Jatakendeya.

El premi a la trajectòria se l’ha endut la Coordinadora contra la marginació de Cornellà del Llobregat i el premi a la innovació ha estat per al projecte “Dona Impuls del Centre d’acollida ASSÍS.

El nou projecte s’emmarca dins del programa Dones amb llar d’ASSIS. Aquest projecte els permetrà realitzar una atenció innovadora i especialitzada a les dones sense llar i en risc de sensellarisme que fins ara utilitzaven les activitats i serveis del centre d’acollida i que expressen haver patit o estar patint violència de gènere. I, d’altra banda, servirà com a prova pilot per dur a terme recerca. D’aquesta manera es podran fer propostes de noves formes d’acompanyament i intervenció directa i estructural en el sector.

Articulant una metodologia integral que permet dissenyar itineraris flexibles i adaptats, tot considerant les necessitats de cada dona, els seus interessos, les seves capacitats i les possibilitats que ofereix l’entorn, compten arribar a 40 dones.

Un projecte, innovador de formació, d’emprenedoria i d’apoderament per a dones en situació de sense llar que posa en mans de les mateixes participants l’execució de les accions, potenciant la seva autonomia, iniciativa i capacitat personal.

Aquesta organització de voluntariat fa 34 anys que treballa amb persones privades de llibertat i dona suport i acompanyament a persones preses i a les seves famílies, mitjançant l’obtenció d’eines que els permetin afrontar la seva situació i trobar solucions de millora.

Durant aquest temps han anat detectant les necessitats d’aquest col·lectiu i han anat creant projectes per tal de donar una solució. La creació de l’empresa d’inserció Recibaix va ser la resposta a la dificultat que tenien les persones que sortien de presó d’aconseguir i de mantenir un lloc de treball al món laboral normalitzat.

“Les persones que han estat empresonades necessiten un temps d’adaptació a la vida en llibertat i en les rutines i normes que en aquest existeixen”, amb aquesta reflexió es va començar a perfilar el projecte de la Nova k-feta. Malgrat que ja fa més de 25 anys que treballen, destacar que va sorgir per poder treballar amb les habilitats socials, les competències laborals i els coneixements informàtics d’aquest col·lectiu. Nova k-feta és un projecte que fa de pont entre la presó i el món laboral, on aquestes persones que han estat privades de llibertat poden desfer-se de les causes de la presonització, posar-se al dia i trobar un lloc de treball per poder ser autosuficients. I volen continuar amb aquesta feina que dona tan bons resultats.

Vídeo-resum amb les entrevistes a les entitats guanyadores:

Vídeo amb tot l’acte de lliurament dels Premis Piñol 2022:

Share This