En memòria de José Mª Piñol, membre fundacional d’Acció Solidària Contra l’Atur, anualment des de 1997 es convoquen els Premis Piñol per reconèixer la Innovació i la Trajectòria de les entitats que treballen amb persones i col·lectius en situació d’exclusió social. Aquest any, el mes de juny de 2017, s’han convocat la 20a Edició dels Premis per al Foment de l’Ocupació Josep M. Piñol amb la concessió de dos premis de 10.000 € cada un. Un d’ells reconeix el projecte més innovador i l’altre premia la millor trajectòria a favor de l’ocupació.

Es va convidar a totes les entitats i empreses d’inserció laboral, així com totes les persones que treballen en la lluita contra l’exclusió social i laboral, a participar en aquests premis. El termini de presentació per als Premis Piñol 2017 va finalitzar el 29 de setembre de 2017.

El jurat dels premis Piñol 2017 ha estat format per:

 • Oriol Romances – president d’Acció Solidària Contra l’Atur. Actuarà de president del Jurat
 • Anna Gudiol – col·laboradora en diverses entitats socials.
 • Pilar Mercadé – experta en treball social. Vocal del Patronat de la fundació.
 • Inma Noguera – treballadora social. Membre del Patronat de la fundació.
 • Ampar Porcel – treballadora social i pedagoga.
 • Albert Recio – professor de la Facultat de Ciències Econòmiques (UAB).
 • Miquel Vila-Despujol – enginyer industrial. Vocal del Patronat de la fundació.
 • Miquel Verdaguer – secretari del Patronat d’ASCA. Actuarà com a secretari del Jurat.
 • Estanislau Sunyer – representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Aquest any s’han presentat 26 projectes i la decisió del Jurat es va fer pública durant l’acte de lliurament dels Premis per al Foment de l’Ocupació Josep M. Piñol 2017 obert a tothom i ha tingut lloc el 21 de novembre a les 19:00 al Palau Macaya (Passeig de Sant Joan, 108) de Barcelona.

Ha obert l’acte d’entrega dels Premis el Sr. Josep Ollé, director del Palau Macaya. Posteriorment han parlat el Sr. Oriol Romances, president de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur. I el Sr.  Jaume Farré director del Departament d’Integració Sociolaboral de la Fundació Bancària “La Caixa”.

Seguidament per commemorar els 20 anys dels Premis Piñol, representants de les primeres entitats guardonades: Fundació Ared i Fundació Ave Maria, han fet una presentació de la seva trajectòria, i també han parlat els dos guardonat de l’any passat, per explicar la seva experiència després de rebre el Premi: Central Parc, verdures solidàries i sostenibles “made in Sant Boi”, i la Fundació Adsis.

El Sr. Miquel Verdaguer, secretari del patronat de la fundació Acció Solidària Contra l’Atur i secretari del jurat dels premis, va procedir a la lectura de l’acta del jurat i al lliurament dels Premis Piñol 2017, que han estat entregats pel Sr. Oriol Romances i el Sr. Jaume Farré:

 • El premi a la innovació 2017ha estat concedit a la cooperativa  “Taller de Materialización y Desarrollo de Conceptos, SCCL”. El Taller va ser creat l’octubre de 2016 al Poblenou (Barcelona).  El seu objectiu és facilitar l’accés a un espai-taller i a eines a tots els creadors que necessitin quelcom més que un ordinador per desenvolupar el seu treball.­­ “Hem valorat el retorn social del projecte, en tractar-se d’un model cooperatiu, efectiu i sostenible”, comenta Oriol Romances, president d’ASCA i del jurat dels premis Josep Mª Josep Mª Piñol.

 

 • El premi a la millor trajectòria 2017 ha estat per “Fundació Formació i Treball”. Fundada el 1992 per Cáritas de Barcelona, la missió de la Fundació Formació i Treball és formar i facilitar l’accés al mercat laboral de persones en risc d’exclusió social i també gestionar i dignificar l’entrega de productes de primera necessitat a famílies amb escassos recursos econòmics. Al 2016, la Fundació va aconseguir que més de 1.085 persones tingueren l’oportunitat de treballar, 693 en empreses ordinàries i 292 en empreses d’inserció de la mateixa Fundació. “Hem volgut reconèixer una iniciativa d’èxit que té ja 25 anys  i la seva evolució que els hi ha permès crear empreses que ofereixen treball digne per a persones vulnerables”, indica Oriol Romances, president d’Acció Solidària Contra l’Atur.

Aquí podeu veure les fotografies de l’acte i el vídeo.