Els Caus de Mura, un projecte que genera llocs de treball

Parlem amb en Ferran Martínez de l’Alberg Els Caus de Mura, que ens explica com ha evolucionat i com està actualment l’Alberg. 

Primer de tot Ferran quan i com va començar Els Caus de Mura?
Vam iniciar la cooperativa i el projecte dues persones muntant un alberg l’any 2012, però al cap d’un temps, una de les persones va deixar el projecte. Som una cooperativa de treball i, ara com ara, som dues persones sòcies. Hem arribat a ser fins a 9 persones, encara que la mitjana de persones treballadores és de 7. Al principi volíem ampliar l’alberg, però no podíem ocupar una part de l’edifici pel risc d’inundació, però finalment, en lloc d’ampliar l’alberg, vam poder obrir un restaurant amb tots els permisos l’any 2017.

Els Caus de Mura és un lloc de generació de treball en el poble, però hi ha molta rotació de personal, ja que Mura és una localitat molt turística, pràcticament tot el poble viu d’això, i no trobem personal per treballar. La major part de les persones que contractem venen de fora. Justament ara hem començat a treballar amb una parella de joves que s’ha instal·lat recentment.

De l’experiència viscuda, i els aprenentatges d’aquests anys, quins consells o recomanacions donaries a les persones que estan pensant a emprendre?
El primer que s’ha de tenir en compte, que per consolidar un projecte cal un procés llarg. Les idees inicials sempre són volàtils i després aterren amb les experiències del dia a dia, i et vas untant amb la realitat del sector.

Un altre consell és que s’ha de dimensionar molt bé l’abast de les inversions. Cal fer una inversió econòmica acurada per poder tenir unes instal·lacions ben adequades des de l’inici. Nosaltres hauríem d’haver invertit més des del principi, però no disposàvem dels recursos econòmics que calien. Els Caus de Mura està ubicat en un edifici molt vell, i vam haver de gastar molts diners en estructura, i actualment, continuem invertint molt per mantenir-lo en bon estat. Així i tot, encara ens falta molt per tenir-lo com voldríem nosaltres.

En el cas d’una cooperativa també s’ha de deixar molt clar i definir molt bé amb la resta de persones sòcies, les relacions dins de la societat, com es reparteixen les tasques i les responsabilitats, ja que sinó, és una font de conflicte.

Amb tots els projectes cal molta constància i estar disposat a renunciar moltes vegades a un benestar personal pel bé del projecte, pensant que a mitjà o llarg termini s’assolirà. Nosaltres, per exemple, el primer any no vam cobrar, després vam cobrar molts anys precàriament, i ara ja estem aconseguint uns salaris dignes.

Per a qui s’encoratgi a emprendre, recordar que s’han de seguir les passes adequades, amb paciència, amb constància, amb el camí ben marcat i sempre amb la perspectiva que el camí es pot desviar i hem de tenir capacitat de reacció i de resistència.

Com heu anat superant els diferents problemes que s’han presentat?
Hi ha moments complicats, i fins i tot, hem deixat de cobrar per cobrir totes les despeses. Però adaptant-nos a cada moment, amb esforç ho hem anat superant tot. Quan vam patir el confinament per la COVID, vam sobreviure gràcies als ERTO, vam poder mantenir els mínims per no haver de tancar.

Quins projectes de futur teniu?
Actualment estem treballant en diverses coses:

  • Ara estem arreglant una habitació, més dirigida cap a les famílies. Serà un allotjament amb més comoditats. Volem fer més habitacions dirigides a aquest tipus de públic. Fins ara només teníem habitacions amb lliteres.
  • Volem ampliar el nombre de persones sòcies. Voldríem que tothom que treballi sigui sòcia.
  • Volem millorar molt els canals de comunicació i especialment la WEB. La volem renovar. Volem fer un canvi d’orientació i ser més incisius i constants amb la comunicació. És una millora que ens toca fer. Vivim molt saturats de comunicació, jo parteixo, i és una opinió meva, que no cal fer tant soroll, val més comunicar poc, però bé, i transmetre els nostres valors.
  • Volem explorar altres vies de treball i de negoci que siguin fàcils per l’activitat pròpia que tenim.

 
Quins són els valors dels Caus de Mura?
Els valors del projecte dels Caus de Mura, són fundacionals, estan relacionats directament amb l’economia solidària i el cooperativisme. En la realitat en què vivim, Els Caus de Mura, volem ser una eina de contestació al sistema capitalista, posem en pràctica una forma de crear activitat i treballar, sense la mirada de la maximització dels beneficis i de l’explotació del màxim rendiment del treball i dels recursos. Volem que la nostra activitat contribueixi a fer unes passes grans cap a vies alternatives i molt més enriquidores per a la humanitat, i més guaridores per a la natura.

En el nostre model de gestió ho intentem aplicar en tots els aspectes, per exemple, en la cadena de compres busquem i comprem productes de proximitat, també ho intentem aplicar amb les relacions entre les persones. El concepte que tenim és el de la construcció de la comunitat. Volem que tothom tingui una bona estada en Els Caus de Mura, que ens recordin, no només pel que mengen o per l’espai, sinó també per la relació personal de qui portem el negoci i del tracte que han rebut.

Les entitats d’economia solidària hem de participar en el repte d’integrar-nos en els espais d’intercooperació, de xarxa, de segon grau, que ens fan compartir, conèixer-nos, sumar forces en el camí de la transició econòmica i ecològica que hem de viure.

Quina valoració fas de la fundació?
Des d’Acció Solidària Contra l’Atur ens heu ajudat, ens heu fet dos préstecs sense interessos, això és molt important per a nosaltres. Ens hem finançat amb Coop57, amb aportacions personals del nostre entorn i amb vosaltres. Nosaltres no teníem recursos ni patrimoni, i, per tant, les entitats financeres tampoc ens van donar suport.

Les inversions en un local com al nostre no paren, en conseqüència, no descarto en un futur tornar a contactar amb vosaltres.

Multiplico l’agraïment a Acció Solidària Contra l’Atur. Efectivament, amb els diners que hem invertit hem aconseguit crear llocs de treball, per tant, hem complert el 100% els objectius de la Fundació. Com emprenedors el que podem dir és que no teníem experiència i el vostre suport ha estat fonamental. Moltes gràcies!

 

Fons de solidaritat

Si tú també vols fer realitat projectes d’emprenedoria com aquest …

Share This