IMG_20160331_121912 (1) El 31/03 de 2016, el Sr. Oriol Romances Vidal, President d’Acció Solidària Contra l’Atur i el Sr. Antoni Abad i Pous en representació de la Cecot i de la Fundació Cecot Innovació signen un conveni per regular les relacions de col·laboració entre elles i fer arribar el servei de Reempresa a les persones i empreses que acudeixen a Acció Solidària Contra l’Atur. El conveni facilitarà l’accés dels emprenedors a fer-se càrrec d’empreses ja existents.

  • Reempresa va iniciar el servei a l’any 2011 i han realitzat 788 Reempreses d’èxit, les quals han generat més de 40 milions d’euros d’inversió induïda i han salvaguardat 2.900 llocs de treball a Catalunya.
  • Acció Solidària Contra l’Atur va començar la seva feina el 1981 amb la concessió de préstecs sense interès per crear ocupació. Trenta-tres anys després ha concedit un total 2.992 préstecs per un import de 8.195.098 euros i ha creat 7.741 llocs de treball.

Les més reputades economies del nostre entorn, han apostat fermament per un treball de col·laboració interinstitucional per fomentar la Reempresa vista la seva capacitat de generació de riquesa, innovació i ocupació a costos sensiblement inferiors als de la creació, i a un molt inferior risc.

Ambdues institucions consideren que el Centre de Reempresa de Catalunya, que permet posar en contacte cedents  i reemprenedors, és un mecanisme adequat per fomentar el creixement econòmic econòmic i el manteniment i creació de llocs de treball,  i disposa d’instruments per implicar les institucions, per tal de coordinar-les i possibilitar la concentració de dades, informació i coneixement sobre el procés.

IMG_20160331_122121A partir d’aquest mes, les persones i empreses que contactin amb Acció Solidària Contra l’Atur podran adreçar-se als diferents punts d’atenció del Centre de Reempresa on rebran assessorament tant les persones que volen vendre la seva empresa o com les persones reemprenedores disposades a donar-los-hi continuïtat. L’objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació.  En aquest sentit Abad afirma estar “molt content amb la signatura del present acord, ja que l’Acció Solidària Contra L’Atur ja està fent a dia d’avui una gran tasca social i poder aportar l’atribut de Reempresa als seus usuaris és molt positiu”. Al seu torn, Romances ha assegurat que “aquesta col·laboració permetrà millorar la xifra d’èxit que té l’entitat, podent ajudar encara a més persones”.

Entitats per a l’ocupació i l’emprenedoria

Acció Solidària Contra l’Atur és una fundació sense ànim de lucre, inscrita al Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya, que té com a funció la lluita contra l’atur i la creació de nous llocs de treball a través de la gestió i administració d’un fons econòmic que permet concedir préstecs sense interès per finançar projectes viables de negoci d’emprenedors, empreses, cooperatives o entitats socials que creïn o mantinguin llocs de treball, i ajudes puntuals en la creació de llocs de treball. Al 2014 Acció Solidària Contra l’Atur va concedir 797.443€ en 57 préstecs per crear ocupació, i han aconseguit crear o consolidar un total de 166 llocs de treball.

La Cecot te per finalitat promoure i defensar èticament els interessos de les empreses associades, oferint serveis innovadors i de qualitat en resposta a les seves necessitats presents i futures, d’acord amb el desenvolupament social natural i econòmic del seu entorn. La Cecot, a través de la Fundació Cecot Innovació, amb la col·laboració del cp’Ac, la Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació a Catalunya, ha creat el Centre de Reempresa de Catalunya, per impulsar un nou model d’emprenedoria, pel qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, la qual compra en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant el patrimoni empresarial individual i col·lectiu.

IMG_20160331_122035Tant important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. En aquest sentit, el programa Reempresa, promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.

Aquesta iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està co-finançat pel fons FEDER.

L’acord d’avui significa sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament del màxim nombre possible d’empreses durant el temps d’execució del programa a la província i salvaguardar llocs de treball, tal i com s´ha demostrat en aquests anys de funcionament del projecte.  En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació per a tots dos col·lectius, cedents d’empresa i reemprenedors, sobre les característiques dels processos de compra-venda d’empreses i l’elaboració d’un Pla de Reempresa o de cessió.