El 20 de febrer del 2015 a la ciutat de Sevilla a la seu del local de FIARE s’ha signat l’acta de constitució de l’ASOCIACION DE RED FINANCIAS ALTERNATIVAS y SOLIDARIAS, d’àmbit estatal.

L’acord de constitució com a associació estatal es va prendre en el “III Trobada d’Entitats de Finances Alternatives” que es va celebrar el passat mes de setembre de 2014 en El Port de Santa Maria (Cadis).

Les organitzacions constituents de tot l’estat espanyol que dimensionen i donen fortalesa a aquesta economia alternativa i solidària, les quals al seu torn integren a una base social de moltes organitzacions, són:

 • Associació Fons Solidari del Port
 • Associació Fons de Solidaritat Pau i Esperança
 • FIARE CYL (Associació foment d’Iniciatives per a la Articulació de la Responsabilitat Econòmica a Castella i Lleó)
 • IDEES, S.C.A. (Iniciatives d’Economia Alternativa i Solidària, Societat Cooperativa Andalusa d’Interès Social)
 • Associació Banca Ètica de Badajoz
 • Associació Banca Alternativa de Mèrida
 • FIDES (Associació Finances com a Instrument de Desenvolupament Solidari)
 • Fundació Acció Solidària contra l’Atur
 • O Peto (Associació per un Interès Solidari)
 • Associació REAS Navarra
 • Microfides (Fundació Microfinances i Desenvolupament)

La construcció del dret al crèdit dins de l’esfera dels Drets Humans constitueix l’eix vertebrador i transversal d’aquest model d’economia alternativa i solidària. L’estratègia a desenvolupar i els interlocutors necessaris seran els objectius en aquesta primera fase del pla d’acció.

150220 14'13 Refas Sevilla equipo wmDurant la trobada es van aprovar els Estatuts de l’Associació, es va escollir la Junta directiva per legalitzar per obtenir el CIF i així poder signar el conveni amb Fiare de la seva llibreta Xarxes (Producte bancari que destina els interessos generats a entitats socials i solidàries). La incorporació d’aquesta Associació a la “Fundació Fiare” és ja un fet.

L’Associació, amb domicili a Granada, tindrà com a objecte principal la coordinació del circuit de les finances locals alternatives i solidàries, la coordinació de les possibilitats i límits de l’activitat parabancària en el marc de les finances ètiques, i la seva vinculació i sinergia al sistema de finances ètiques.

Promoure la utilització de l’estalvi de persones solidàries per a projectes d’economia social a través d’ajudes reintegrables i altres alternatives socials abastaran des del suport a empreses per al sosteniment i la creació d’ocupació i autoocupació estables, fins a la cobertura de necessitats bàsiques en situació o risc d’exclusió social.

150220 12 10 Refas Sevilla wmPosar en valor les relacions de confiança i compromís entre les persones, constitueixen així mateix la base dels mecanismes que regulen la construcció d’una banca ètica, dins dels complexos mercats financers, i donen un valor diferent als recursos econòmics.