Centre d’acollida ASSÍS, Premi Piñol a la innovació

El Premi al foment de l’Ocupació Josep M. Piñol 2022 a la innovació ha estat pel projecte Dona Impuls del Centre d’acollida ASSÍS. Va fer entrega del Premi Piñol el Sr. Pere Navarro Delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona i el recullen l’Elena Sala, responsable del programa “Dones amb llar”, i Lara Bogni, responsable d’Aliances.

El centre d’acollida ASSÍS ofereix espais terapèutics i de recuperació per a dones en situació de sense llar i així poder disposar d’un espai/allotjament des del qual iniciar processos de canvi i millora en funció de les seves capacitats personals amb el suport de persones professionals i voluntàries de l’entitat, per aconseguir una recuperació primerenca i eficaç a partir de la incorporació de nous coneixements i la revalorització dels propis.

El nou projecte Dona Impuls s’emmarca dins del programa Dones amb llar d’ASSIS, i els permetrà realitzar una atenció innovadora i especialitzada a les dones sense llar i en risc de sensellarisme que fins ara utilitzaven les activitats i serveis del centre d’acollida i que expressen haver patit o estar patint violència de gènere. I, d’altra banda, servirà com a prova pilot per realitzar recerca. D’aquesta manera es podran fer propostes de noves formes d’acompanyament i intervenció directa i estructural en el sector.

Pere Navarro, Elena Sala i Lara Bogni.

Pere Navarro, Elena Sala i Lara Bogni.

És un projecte innovador de formació, d’emprenedoria i d’apoderament per a dones en situació de sense llar, que defuig de lògiques d’assistència i paternalistes, posant en mans de les mateixes dones participants l’execució de les accions, potenciant la seva autonomia, iniciativa i capacitat personal. Articula una metodologia integral que permet dissenyar itineraris flexibles i adaptats, tot considerant les necessitats de cada dona, els seus interessos, les seves capacitats i les possibilitats que ofereix l’entorn, compten arribar a 40 dones.

“És un orgull rebre aquest reconeixement, i no només pel que és obvi, sinó que també perquè el projecte Dona Impuls acompanya a dones en situació sense llar a reconnectar amb el mercat laboral i aconseguir una feina de qualitat per tenir unes condicions de vida digna. Fa cinc anys ningú parlava del sensellarisme femení, però ara s’ha vist que és una necessitat important tenir cura específica d’aquesta població.Nosaltres a més fem acompanyament complet a les dones que arriben el nostre centre, tenim un programa integral de salut física, salut mental, temes de consum, allotjament, recuperar xarxes personals, etc. perquè volem que el recorregut d’inserció sigui personalitzat i permeti connectar trajectòries passades amb nous horitzons de futur.” Centre d’Acollida Assís.

Vídeo-resum amb les entrevistes a les entitats guanyadores:

Vídeo amb tot l’acte de lliurament dels Premis Piñol 2022:

Share This