Central Parc: projecte Verdures solidàries i sostenibles “made in” Sant Boi – Premi Piñol 2016 a la innovació

marcozouvek-photos-30El premi a la innovació Premis per al Foment de l’Ocupació Josep M. Piñol 2016 ha estat concedit a la cooperativa  Central Parc: projecte Verdures solidàries i sostenibles “made in” Sant Boi. L’objectiu del projecte és facilitar la inserció social i laboral a través de la formació i ocupació de persones en situació de vulnerabilitat en la cooperativa. Es dediquen a la recuperació de parcel·les abandonades o en desús del Parc Agrari del Baix Llobregat i la seva posada en valor a través de la producció i comercialització de verdures i hortalisses ecològiques.

La cooperativa neix de la mà de l’ONG DESOS Opció Solidària (sòcia cofundadora de la cooperativa), amb l’objectiu d’abordar diverses problemàtiques de Sant Boi de Llobregat d’una manera econòmicament sostenible. DESOS, que en els seus 16 anys d’història s’ha dedicat a la promoció de l’economia social en països del Sud (Nicaragua i Perú), gestionant entre altres projectes un Fons de Crèdit de 130.000 dòlars des del 2007 en Sant Miguelito (Nicaragua) i fomentant la creació de 2 cooperatives agràries (Sant Miguelito i Bluefields). A Catalunya, DESOS ha desenvolupat i gestionat projectes d’educació per al desenvolupament, promovent a les escoles el debat i la reflexió sobre l’economia social, la sobirania alimentària o la cohesió social. El 2013, arran del gran increment de les situacions de pobresa i desigualtat sorgides des de la crisi, decideix actuar també en l’àmbit local, focalitzant la seva actuació al municipi de Sant Boi de Llobregat, però amb incidència en tota l’àrea metropolitana (incloent-hi la ciutat de Barcelona) i amb una perspectiva global. Després de dos anys de gestació, el 2015 es constitueix la cooperativa Central Parc del Baix Llobregat SCCL, formada per 3 socis treballadors i DESOS com a soci col·laborador.

central_parc-4

Foto Central Parc

Central Parc aborda principalment 2 problemàtiques del municipi: l’augment de persones en situació de vulnerabilitat, en risc o situació d’exclusió social i l’abandó de terrenys agrícoles.

Central Parc converteix les problemàtiques en oportunitats per generar riquesa, posant en valor els terrenys abandonats, recuperant-los per produir i comercialitzar verdures i hortalisses ecològiques, i generant alhora ocupació per a persones en situació de vulnerabilitat del municipi. Es vol redistribuir la riquesa, i és per aquest motiu que es constitueix amb la forma jurídica de cooperativa de treball associat i iniciativa social (sense ànim de lucre). Aquesta fórmula fomenta la cohesió social, a través de la participació activa dels treballadors en la presa de decisions, impulsant així el seu apoderament. Els beneficis generats per la cooperativa es reinverteixen en el mateix projecte, per seguir els programes formatius i d’inserció sociolaboral, crear nous llocs de treball i recuperar més terrens per ampliar la incidència del projecte.

Foto: Central Parc

Foto Central Parc

Activitat de la cooperativa:

 • Recuperar espais abandonats o en desús, qualificats de rústics i per tant d’ús agrari, situats al Parc Agrari del Baix Llobregat per fer valdre a través de l’agricultura ecològica. Fins al moment s’han recuperat 3 parcel·les i un total de 5,5 hectàrees a Sant Boi de Llobregat. L’objectiu principal a llarg termini és la recuperació
  del Pla d’en Mas: una parcel·la de 29 ha que divideix en dues el parc al municipi, degradada i abandonada des de fa més de 30 anys.
 • Produir i comercialitzar verdures i hortalisses ecològiques i de proximitat a través de diversos canals de comercialització. Utilitzen la major part de les parcel·les per dur a terme la producció a gran volum d’aquestes verdures i aquesta és la principal font d’ingressos, i amb la qual volen ser autosostenibles.
 • Promoure la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social a través de projectes formatius, ocupacionals i cooperatius. S’utilitza una parcel·la de mitja hectàrea que destinen a aquests projectes i és on es formen als joves i adults en agricultura ecològica i es realitzen pràctiques professionals. S parteix de la base del treball en equip, la necessitat d’adquisició d’uns hàbits i d’uns aprenentatges.

  Foto Central Parc

  Foto Central Parc

El target del projecte “Verdures solidàries i sostenibles made in St Boi” està dirigit a:

 • Joves de 16 a 21 anys sense estudis mínims del Programa de Formació i Inserció en la modalitat agropecuària de l’Ajuntament de Sant Boi. 
 • Aturats de llarga durada majors de 45 anys.
 • Refugiats o demandants d’asil.

A tots se’ls ofereix formació agrícola amb l’objectiu, d’una banda, d’adquirir les capacitats necessàries per treballar l’agricultura i per un altre fomentar la integració, la socialització i l’autonomia personal a través de l’agricultura.

L’impacte social mesurable del projecte i de l’activitat general de la cooperativa el curs passat, tenint en compte la sostenibilitat en una triple dimensió: econòmica, mediambiental i social, ha estat:

 • Millora de la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat, a través de la seva participació en un projecte formatiu, integrador i que proporciona alimentació bàsica de qualitat: 37 persones.
 • Millora de l’economia local, amb la creació d’activitat econòmica al municipi, la creació de nous llocs de treball i la disminució de l’atur: 6 llocs de treball en Central Parc, 16 insercions socioeducatives i 11 insercions laborals.
 • Revaloració dels terrenys agrícoles abandonats o en desús. Reparació, moviment de terres i instal·lació de sistema de regueró gota a gota. Alhora s’ha disminuït la petjada ecològica a través del cultiu ecològic, la reutilització de materials i de pràctiques respectuoses amb el mitjà. S’ha obtingut el segell ecològic del CCPAE per a les parcel·les actuals.
 • Augment del consum de proximitat, fomentant així l’adquisició d’hàbits de consum més sostenibles, responsables i saludables. S’ha promogut la constitució d’un grup de consum a Sant Boi, Bòicoli!, en el qual de moment una quinzena de famílies s’organitzen per consumir productes ecològics i de proximitat. Formen part de la xarxa de productors ecològics del municipi, de la Xarxa Agrosocial, i d’un nou moviment a la ciutat creat pels establiments comercials amb l’objectiu de fomentar l’alimentació saludable i de proximitat.
 • Augment de la cohesió social. En el camp desapareixen les “etiquetes”: persones amb diversitat d’origens, situacions personals i edats treballen en equip i d’igual a igual.
 • Dignificació de l’ofici de pagès. Professionalització de l’agricultura i modernització empresarial amb una estructura innovadora que incorpora professionals de diversos sectors (enginyeria agrònoma, educació, finances, màrqueting, comunicació, tercer sector) per connectar el camp amb la ciutat, sensibilitzar la societat i fugir d’un model que històricament ha ocultat molta economia submergida.
Foto Central Parc

Foto Central Parc

Els factors que Central Parc consideren innovadors són:

 • Trencar amb el model tradicional del camp o de la gran explotació agrària o empresa agroalimentària i apostar per un model cooperatiu de professionals de diferents sectors que connecta la passió pel treball agrícola amb la vocació pel treball social.
 • Aprofitar les oportunitats locals per abordar problemàtiques de l’àmbit local però amb perspectiva global.
 • Treballar en xarxa amb els pagesos i entitats que caminen en la mateixa adreça, amb una cultura col·laborativa i d’intercanvi per augmentar la incidència, incrementant les possibilitats d’inserció laboral de les persones usuàries.
 • Sensibilitzar a la societat i generar una transformació en els hàbits alimentaris i de consum en benefici de tota la societat.

 

 

Fons de solidaritat

Si tú també vols fer realitat projectes d’emprenedoria com aquest …

Share This