Canvis, incerteses i empatia

Sovint ens queixem dels canvis accelerats que ens ha tocat viure en aquests temps actuals. La pandèmia n’ha estat un exemple traumàtic, però podríem mencionar l’avanç de la tecnologia i la digitalització de la nostra societat, que no tothom està assimilant amb facilitat, el canvi climàtic que estem patint i que ens afectarà encara més en els anys vinents, o els progressos en el camp de l’enginyeria genètica, que obren portes a tractaments impensables fins fa poc, però que també plantegen nous dilemes de caràcter ètic.

Parlar de canvis és parlar d’incerteses i parlar d’incerteses és parlar d’inseguretats. De vegades els canvis són desitjats i les incerteses acceptades. Però sovint ens venen imposats i ens generen preocupació, per les inseguretats associades que ens incomoden d’una manera personal o col·lectiva, si no ens aboquen clarament a una situació d’angoixa i crisi.

El món ha estat sempre un escenari de canvis i els humans ens hem hagut d’anar adaptant, de vegades d’una manera suau i natural, la majoria de cops de manera brusca i violenta, amb una violència no necessàriament física.

Les persones sol·licitants que s’apropen a Acció Solidària Contra l’Atur, a més de les transformacions que ens imposa la societat, afegeixen un altre canvi profund a les seves vides. Totes comencen una nova etapa professional i personal, algunes fins i tot lluny dels seus orígens i de les seves famílies, com a resposta a una situació d’atur o de treball precari, i com una manera de realitzar-se personal i professionalment. I totes, encaren aquest canvi amb una gran il·lusió, però també amb un cert temor i respecte pel que es pugui esdevenir en el futur.

Els préstecs que concedim no només tenen una gran importància material per als i les peticionàries. També comporten una valuosa càrrega emocional que és rebuda com a recolzament a les seves il·lusions i esperances. Acompanyar a les persones beneficiàries i ser empàtics amb elles és un valor afegit que mai evitarà les pors a les incerteses d’un canvi vital, però sí que ajudarà a reforçar la seva resiliència per reeixir en aquesta nova etapa que comencen.

 

Jesús Arribas
Voluntari de la Fundació

Share This