Després de llegir l’article La millora laboral s’estanca i l’atur torna a pujar al 20% al diari ARA el 24 d’abril de 2015, ens sembla remarcable l’opinió i la visió de la professora de l’Esade, Àngel Valls, i creiem oportú destacar-ne alguns paràgrafs

El primer trimestre va deixar un regust agredolç al mercat laboral català, que va entrar fa més d’un any en una tendència clara de millora, però que des de fa alguns mesos està veient com aquesta recuperació perd vigor. Posant els llums llargs,la millora és indiscutible: 82.000 aturats menys que fa un any i 64.000 ocupats més, però quan es compara el primer trimestre amb el mateix període de l’any passat no passa el mateix.

Entre el gener i el març, l’atur va tornar a repuntar a Catalunya fins al 20% –enfront del 19,8% del trimestre anterior– i, en termes absoluts, els 1.500 aturats més en els últims tres mesos són una dada pitjor que la de fa un any. En total, la xifra d’aturats va situar-se en 758.000 persones, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA)que ahir va publicar l’INE.

Per la banda de l’ocupació, les coses tampoc van ser per tirar coets. Catalunya va destruir vora 25.000 llocs de treball durant el trimestre i l’efecte de la contractació de  Setmana Santa no es va notar,potser perquè els dies festius ja van caure a l’abril. L’any passat, en aquest mateix període, es van destruir més de 38.000 llocs de treball.

A tot l’Estat la destrucció d’ocupació va superar els 114.000 llocs de treball, un senyal de la “fragilitat de l’actual sistema”.

Punxa la indústria

El sector acapara la pujada de l’atur fins al març a Catalunya. L’evolució de la indústria va ser una de les males notícies de l’EPA del primer trimestre. L’atur va créixer en més de 4.000 persones en aquest sector, que va liderar la represa al mercat laboral a mitjans de l’any passat. Als serveis, en canvi, l’atur va disminuir en termes similars, tot i que tampoc es pot dir que aquestes persones trobessin una feina, ja que el nombre d’ocupats va caure en pràcticament tots els sectors: 19.000 ocupats menys als serveis en tres mesos, gairebé 5.000 menys a la indústria i prop de 4.000 menys a la construcció.

Els joves encara pateixen

Una de cada dues pèrdues de feina va ser entre menors de 30.La destrucció d’ocupació dels primers tres mesos de l’any, de vora 25.000 persones a Catalunya i 114.000 a tot l’Estat, va acarnissar-se amb els joves. A Catalunya, una de cada dues persones que van perdre la feina tenien entre 16 i 29 anys.

El fet que el descens en l’ocupació se centri sobretot en els més joves és un dels trets més preocupants que encara presenta el mercat, segons la professora Valls. 

Feines menys segures

Les feines no són ni “estables” ni “de qualitat”, segons InfoJobs. Les condicions laborals i salarials de les noves feines que es creen són un dels elements de discòrdia a l’hora d’interpretar les dades. Segons els sindicats CCOO i UGT, l’EPA del primer trimestre de l’any reforça els seus dubtes sobre la recuperació i reforça que la poca feina que es crea és “precària i temporal”.