El 1r de Maig és el Dia Internacional del Treball. El de l’any 2020 serà una data recordada per la seva excepcionalitat. D’un cantó una pandèmia sanitària en l’àmbit mundial i d’un altre l’inici d’una profunda crisi econòmica.

Les perspectives sanitàries immediates encara no són bones. De la pandèmia de la Covid-19, malgrat que ja hi ha milers de morts i uns quants milions d’infectats, encara se’n sap poca cosa. És un virus que aparegut de sorpresa i ningú estava preparat. La generosa actuació del personal sanitari ha limitat mals majors. En aquesta ocasió les autoritats monetàries internacionals i els governs estan fent un gran esforç financer per potenciar la sanitat i limitar el desastre social.

La gravetat d’aquestes dues crisis, la sanitària i l’econòmica, ens obligarà a viure en un món molt diferent del que coneixem.

Quant a la crisi econòmica les perspectives són molt dolentes. Les previsions del Fons Monetari Internacional per aquest any és que arreu hi haurà un enorme dèficit públic i per tant un augment del deute i de l’atur. Per Espanya preveu un dèficit del 9,5%, i un deute públic del 113 %. En canvi, per l’any 2021, es preveu una recuperació econòmica, encara que insuficient. Quant a l’ocupació preveu per aquest any la destrucció de centenars de milers de llocs de treball. Si l’any 2019 l’atur a Espanya va ser del 13,8% de la població activa, i a Catalunya el 10,4%, per aquest any estima per Espanya un atur del 20%.

La gravetat d’aquestes dues crisis, la sanitària i l’econòmica, ens obligarà a viure en un món molt diferent del que coneixem. Afectarà profundament la societat en els seus costums i model de consum, però encara no sabem de quina manera. Per exemple, com afectarà els llocs de treball la digitalització? Davant els reptes presents i futurs hem descobert la necessitat de tenir governs socialment sensibles, un potent sistema sanitari i de serveis públics, amb capacitat de reacció ràpida. Estarem més sensibilitzats davant dels problemes globals, com ara, l’escalfament del planeta, la transició energètica, les migracions, o la creixent desigualtat, als quals només se’ls pot fer front tenint una visió planetària i actuant globalment.

Crear ocupació és una de les tasques més urgents.

La situació social serà molt difícil. Hi haurà molt patiment. Ara el problema immediat és evitar que les crisis sanitària i econòmica s’agreugin. S’ha de donar tot el suport que calgui a les empreses, autònoms i famílies per reactivar l’activitat econòmica i crear ocupació. També, s’haurà de crear una renda bàsica per garantir un mínim vital a tots els ciutadans. S’hauria de tornar a apujar el salari mínim i les pensions més baixes. Si s’activa la capacitat de consum, més aviat es reactivarà l’economia.

Amb aquesta perspectiva tan difícil, crear ocupació és una de les tasques més urgents. Acció Solidària Contra l’Atur, estarà més activa que mai per ajudar financerament a persones que vulguin crear-se el seu propi lloc de treball com autònoms o creant una empresa per petita que sigui.

D’aquestes crisis en sortirem més pobres i més endeutats, però humanament més rics, enfortits i més solidaris. Tindrem la necessitat de repensar la manera de viure i el model de societat que volem: una societat de progrés més justa, més comunitària, amb treball per tots, que se sent forta per encarar els reptes de futur.

Francesc Raventós
Ex degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya
Membre del Patronat d’Acció Solidària Contra l’Atur