El proper dia mundial del Cooperativisme, que se celebrarà el primer cap de setmana de juliol, té com a lema “Les Coop. per un treball digne”, fet que coincideix plenament amb la nostra raó de ser. Sabem que l’atur ja no és una dada significativa. Les estadístiques evidencien que la taxa d’atur disminueix, però aquest índex ha perdut tota fiabilitat com a mesura d’èxit socioeconòmic. I és així perquè el treballador pobre és i potser serà, malauradament, protagonista del segle XXI al nostre país. També volem assenyalar les dades de l’estudi que hem fet per conèixer el perfil de les persones a les quals l’any passat vam concedir un préstec. Aquestes dades les publiquem a la Memòria 2018. Com es pot observar, el 54% té necessitat de canviar de feina (per sou indigne o conciliació familiar), el 33% és a l’atur, i la resta té un treball precari. Pel que fa a la seva procedència, destaquem que el 69% són de nacionalitat espanyola. Respecte a gènere i mitjana d’edat, el 53% són homes de 40 anys; les dones, un 47% de 46 anys.

Actualment, les donacions periòdiques privades per a finalitats socials disminueixen sensiblement, i ASCA no és aliena a aquest fet. Ens cal posar en marxa noves mesures per obtenir donacions i poder continuar amb la nostra tasca. Amb aquest objectiu hem iniciat la campanya “Un cafè per emprendre”. Es tracta d’una iniciativa que persegueix traduir l’empenta que per a tantes persones suposa prendre un cafè en una empenta econòmica real per a les persones emprenedores d’ASCA. Per a fer-la realitat comptem amb el suport de Cafès Novell i de diversos espais de treball compartit. Us animem a participar-hi accedint a www.acciosolidaria.cat/cafeperemprendre.

Aquest informatiu es publica quan ja estem al nou local. Les noves instal·lacions ens permetran mantenir la mateixa eficàcia i seguir atenent les persones que ens visiten personalment. Us hi esperem!

Per acabar, una entrevista en aquest Notícies vol donar a conèixer el vessant més personal de la Raquel Gago, un important puntal d’ASCA amb la qual tots i totes, en un moment o altre, hem estat en contacte. Us desitgem un bon estiu.

Esther Amorós Bernadó
Consell Directiu
Acció Solidària Contra l’Atur

(*) Editorial publicat originalment al Notícies 57 (juny 2019). El pots veure complert des d’aquí.