El Premi Piñol a la millor trajectòria 2015, dotat amb 10.000€ va ser concedit a L’Olivera. És una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social amb 75 membres fundada l’any 1974 a Vallbona de les Monges. Treballen la terra (46 hectàrees de vinyes i oliveres) seguint els criteris de l’agricultura ecològica i elaboren els seus productes: vins i olis. Des del principi, alguns socis de la cooperativa són persones “fràgils” (amb alguna discapacitat psíquica, mental o dificultat d’inserció social) que poden trobar d’aquesta manera una feina i una forma de vida.  L’Olivera és avui un referent de cooperativa d’integració social que combina l’explotació d’un recurs natural com és la vinya i l’olivera amb l’atenció a persones amb discapacitat, l’arrelament al territori i la promoció d’un nou model econòmic i social

Des de que van començar, la seva història ha estat marcada pel desig de fer possible un projecte on el fet econòmic i el social anessin de la mà i no esdevinguessin contraposats. Una experiència que fes possible una realitat econòmica i productiva sòlida i viable amb un projecte social més ampli: crear un grup humà que integri a persones que van quedant al marge de la nostra societat. Després de tots aquests anys, constaten que el treball en comú, l’activitat agrícola, la transformació respectuosa de les matèries primeres, la participació activa en la pròpia empresa són eines vàlides per crear un lloc de vida i treball que permetin desenvolupar i millorar les nostres habilitats i capacitats.

Des de l’any 2010 també gestionen la vinya Can Calopa que l’Ajuntament de Barcelona té a la muntanya de Collserola, aplicant el mateix model que hem anat configurant a Vallbona. Es va signar un convenir que  inclou la cura de la finca i la masia, la producció de vi –que s’ha de cedir a l’Ajuntament de Barcelona- i la prestació de serveis socials a 12 persones que treballen i conviuen en la residència construïda a tocar de la masia amb voluntat de que vagin incorporant-se al mercat de treball i donant entrada a noves persones en formació.  L’objectiu del projecte és oferir un espai de referència a Collserola per a la difusió i la investigació de la cultura vitivinícola com a eina d’inclusió sociolaboral de joves amb discapacitat intel·lectual, acostant el projecte d’agricultura social a totes les persones i entitats del territori.  S’han definit tres línies d’actuació:

  1. Centre Gastronòmic i cultural, el qual es basa en fomentar l’ús de la Masia antiga de Can Calopa per fer activitats de tast de vi i gastronòmiques vinculades al món del vi i, alhora, lloguer de sales per grups;
  2. Explotació del Celler i Vinyes properes a Can Calopa que permetin a llarg termini produir vi per a la seva comercialització en el marc de l’Olivera;
  3. Venda de vins de L’Olivera i altres tant en un espai a la Masia com a través de fires i d’altres mecanismes.

Actualment l’Olivera transformen 220.000 kg de raïm per elaborar vins blancs, negres, dolços i escumosos. També elaboren 40.000 kg d’olives per produir tres tipus d’oli. Poc a poc, els productes han anat tenint reconeixement i es venen en gran part dins el mercat català i una part es dedica a l’exportació.

A L’Olivera participen diàriament 75 persones que formen un equip interdisciplinari que es divideix entre Vallbona (50 persones) i Barcelona (25 persones). Abastem l’àmbit productiu –camp, celler/moli i comercial- i el social. S’organitzen segons els principis cooperatius. També hi ha persones que viuen en les llars (Vallbona i Barcelona) i que treballen la vinya, les oliveres, al celler o desenvolupen altres activitats terapèutiques. Tots els treballadors poden convertir-se en socis-propietaris de la cooperativa i s’estableixen uns espais de participació en la gestió: assemblea anual, reunions generals mensuals i reunions periòdiques per àmbits de treball que ajuden a anar creant una organització transversal i participativa. També hi ha socis que no són treballadors però mantenen un vincle amb la cooperativa i el seu criteri també és important per la gestió quotidiana.

Els eixos centrals de la Cooperativa són:

  • Eix d’inclusió-integració social: neixen i treballen per crear un espai que integri persones fràgils de la nostra societat, especialment persones amb discapacitat psíquica i/o malaltia mental. Una organització “inclusiva” on a partir del treball i la vida col·lectiva cadascú pot progressar com a persona.
  • Eix d’activitat econòmica basada en el valor afegit: crear en l’entorn rural una experiència i arribar a elaborar productes de qualitat que valoritzin tota la cadena de producció (persones, territori, consumidors…).
  • Eix de gestió cooperativa: el paraigua de funcionament és el model cooperatiu amb tot el caràcter i potencialitats que presenta. Aquest model cooperatiu també contribueix a treballar per una “organització inclusiva” on les persones “fràgils” són protagonistes i no “usuaris”.

Amb els anys s’ha convertit en una experiència viable en tots els sentits que ha permès consolidar un projecte que respecta el medi ambient, el territori i les persones, construint un model d’organització basat en l’estímul de “crear valor” en els terrenys en els que actuen: producció agrícola, acció social i desenvolupament local. Són una experiència que forma part també de l’anomenada Agricultura Social (Social Farming), cada vegada més representada a Europa per experiències molt diverses i que està esdevenint un nou paradigma transversal a incorporar en les polítiques i accions de desenvolupament rural.

L’Olivera forma part de la Xarxa AgroSocial de Catalunya. Està formada per empreses socials que fomenten la inserció laboral de discapacitats, persones amb malaltia mental o en risc d’exclusió i que tenen com a activitat principal qualsevol aspecte relacionat amb el medi ambient. També formen part d’aquesta xarxa: AmpansAmunt EbreAprodiscaCan PerolCentral Parc del Baix LlobregatCET El PlaEspigoladorsE.I. BrotE.I. ForesterraF. DrissaFreescopF. Molí d’en PuigverdFundació MapGINACIntegra PirineusL’HeuraLa Factoria del MarLa FagedaLa Klosca-CETLa TavellaNou VerdOnadaOnyarPortal BerguedàSambucusSant Tomàs PARMOSanta TeresaTeb VerdViver de Bell-lloc, Casa Dalmases i El Rosal.

Moltes felicitats pel Premi i endavant amb el projecte!