El Premi Piñol a la innovació 2015, dotat amb 10.000€ va ser concedit a Espigoladors. És una organització que es va fundar per lluitar contra el malbaratament alimentari empoderant a col·lectius en risc d’exclusió social. En una societat on hi ha persones que no tenen accés a una alimentació saludable i davant d’unes xifres d’atur escandaloses, els criteris estètics no són un motiu per malbaratar aliments i per això van crear al setembre del 2014 la marca de producte alimentari de qualitat “és im-perfect”. És la primera marca de l’Estat Espanyol que comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents o fruites i verdures “lletges”. Donen sortida a fruita i verdura que tot i ser apte pel consum aniria destinada a ser llençada o destruïda i alhora serveix per donar suport, formació i ocupació a persones en risc d’exclusió social, principalment dones majors de 45 anys i joves.

A l’octubre del 2014 es van començar a elaborar els primers prototips de productes elaborats amb fruita i verdura recuperada de camps de productors i empreses del sector alimentació compromeses en no llençar menjar i que aniria destinada a llençar-se tot i ser apte pel consum. L’any 2014 l’Obra Social de La Caixa va incloure el projecte en el seu programa d’emprenedoria social, que incloïa una formació en l’àmbit de la gestió d’empresa per part de l’escola de negocis IESE i una aportació econòmica que va facilitar les inversions per la posada en marxa de la marca “es im-perfect”.

La recuperació de fruites i verdures es fa mitjançant la creació d´una xarxa de productors adherits al que anomenen “programes d´espigolament”. Actualment hi  30 productors que col·laboren i estan compromesos a no llençar menjar. Al mateix temps hi ha comunitats de persones en risc d´exclusió social que van a recollir aquestes fruites i verdures. Els aliments que es recullen tenen 3 destins:

  • Les persones que recullen els productes es queden una part de la recollida.
  • La major part de la recollida va destinada a entitats socials que donen accés a aliments a persones en risc d´exclusió social, fomentant l´alimentació sana i saludable.
  •  Un altra part, va destinada a la transformació per l´elaboració de conserves d´alta qualitat que es comercialitzen sota la marca “es im-perfect”.

2016_09_23-mermelades-im_perfectEls productes “es im-perfect” són elaborats en un petit obrador que compleix tots els requisits sanitaris. Actualment donen feina a tres persones (per pelar, tallar i netejar els aliments, etiquetar els productes, repartir i recuperar els aliments), però preveuen l’any 2016 contractar 3 persones més. Una cuinera de renom, Ada Parellada, els assessora i formula els productes. Són productes 100% naturals, artesanals, genuïns, de qualitat, generats amb matèries primeres de proximitat, respectuoses amb el medi ambient i amb un alt contingut social i mediambiental.

El projecte “esim-perfect” proposa mitjançant un model innovador la connexió i l’impacte al mateix temps de 3 necessitats de la societat actual:

  1. El malbaratament alimentari. A Espanya 7,7 milions de tones acaben a les escombraries cada any. Aquests aliments es podrien haver consumit o se’ls podria haver donat un altre ús. Són productes que es rebutgen a causa dels mals hàbits de consum, els alts estàndards de qualitat de les empreses o per la deficient planificació de comerços i ciutadans.
  2. La manca d’accés a una alimentació sana, saludable i nutritiva d’alguns col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat. Un 27% de la població espanyola es troba en risc de pobresa (a Catalunya és d’un 30%). Al mateix temps es donen taxes d’obesitat cada cop més evidents per una manca d’alimentació saludable. Un 18% d’homes i un 16% de dones de 18 i més anys pateixen obesitat a Espanya (INE, 2011-2012).
  3. Manca d’accés a oportunitats laborals per part de persones en risc d’exclusió social: Atur juvenil entorn al 50% a Catalunya i Espanya i dones majors de 45 anys entorn d’un 17%.

L´impacte que genera un producte “es im-perfect” és:

  • Sensibilitzar a les persones en el fet de no llençar menjar, per tant, conscienciar a la ciutadania cap a una cultura d´aprofitament alimentari.
  • Donar accés a aliments frescos, sans i saludables a persones en risc d´exclusió social.
  • Generar oportunitats socials i laborals a persones en risc d´exclusió social.
  • Fomentar l´alimentació sana i saludable als consumidors.

La comercialització de la marca “es im-perfect” es realitza mitjançant diferents canals de distribució: fires i botigues. Les botigues on venen els productes són xarcuteries, fruiteries de qualitat, botigues on es podem comprar productes artesanals i de proximitat…. Destaca el fet d´estar venent els productes a una cadena de botigues orientada al sector massiu, la cadena Punt Fresc.

Al setembre del 2015 van formalitzar una aliança comercial amb 5 empreses socials més per comercialitzar productes complementaris i d´alta qualitat conjuntament amb la contractació d´una comercial (dona major de 45 anys). El grup d´empreses socials que s’han unit han creat una identitat que es diu “Vogadors” i està formada per: L’Olivera (vins i olis), Galetes el Rosal (neules i arrugats), Sambucus (agricultura ecològica i herbes aromàtiques), Delícies del Berguedà (iogurts), Casa Dalmases (cerveses artesanes) i Espigoladors (conserves “es im-perfect”). El fet de formar part d´aquest grup d´empreses socials reafirma que els productes són d´alta qualitat.

Espigoladors forma part de la Xarxa AgroSocial de Catalunya. Està formada per empreses socials que fomenten la inserció laboral de discapacitats, persones amb malaltia mental o en risc d’exclusió i que tenen com a activitat principal qualsevol aspecte relacionat amb el medi ambient. També formen part d’aquesta xarxa: AmpansAmunt EbreAprodiscaCan PerolCentral Parc del Baix LlobregatCET El PlaE.I. BrotE.I. ForesterraF. DrissaFreescopF. Molí d’en PuigverdFundació MapGINACIntegra PirineusL’Heura, l’Olivera, La Factoria del MarLa FagedaLa Klosca-CETLa TavellaNou VerdOnadaOnyarPortal BerguedàSambucusSant Tomàs PARMOSanta TeresaTeb VerdViver de Bell-lloc, Casa Dalmases i El Rosal.

Aquí podeu veure un tríptic.

Moltes felicitats pel Premi i endavant amb el projecte!