L’amistat és una relació afectiva, desinteressada, entre dues o més persones. És un sentiment lliure que es basa en la confiança, l’estima i el respecte. La seva essència és conversar, compartir, i compenetrar-se. L’amistat, un bé preuat, que cal vetllar i conservar.

És cert, que solem fer amistat amb aquells amb els que ens sentim més afins amb la manera de pensar o de veure el món. L’amistat, com tot sentiment humà, té alts i baixos. Depèn de la situació personal de cada u i de l’entorn que ens envolta. Ara, amb les tensions polítiques existents a Catalunya algunes amistats s’han refredat.

Al llarg del temps, cada u de nosaltres hem fet opcions personals ben diverses. Crear una família, decidir-se per una professió, identificar-se amb una opció política, tenir sensibilitat pels problemes socials, o creure que cada u s’ha d’espavilar. Uns són creients i d’altres agnòstics. Uns tenen vocació de servei, altres s’interessen més pels seus problemes.

Perquè la diferencia de visions o d’opinions ha de comportar un distanciament dels amics? Què un desitgi la independència del país i l’altra no, no ha de ser motiu per trencar l’amistat. No són legítimes les dues visions o aspiracions? No és una manca de respecte, d’intolerància i d’esperit democràtic?

És cert que hi ha situacions que creen molta tensió, i fereixen els sentiments, com ara empresonar a membres del govern de Catalunya o a líders ciutadans per haver impulsat la independència. Es pot discrepar si és una mesura que té sentit, era necessària, o assenyada; entre amics s’ha de poder debatre de tot serenament, i si no, és millor aparcar la qüestió. L’amistat ha d’estar per sobre, de les qüestions o visions en les quals no coincidim.

Refredar les amistats ens empobreix, i en moments en què cal sentir-nos forts i serens per poder aportar les raons i propostes de solució i així contribuir a trobar sortides democràtiques que permetin cooperar plegats per un futur millor malgrat les diferents visions que hi puguin haver.

Francesc Raventós
Economista
Publicat a la Revista Valors