El 23 de novembre de 2015, Acció Solidària Contra l’Atur, ha lliurat els seus premis anuals Josep M. Piñol a les 19:00 h. en el Palau Macaya de Barcelona. Es tracta de dos guardons, dotats amb 10.000 euros cadascun, destinats a reconèixer les millors iniciatives per a la inserció laboral. Els premis tenen dues modalitats: a la iniciativa més innovadora i a la millor trajectòria, i han estat lliurats pel Sr. Àngel Font, director de Persones i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”, i pel Sr. Oriol Romances, president de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur. Durant l’acte el Sr. Jaume Botey professor d’història de la UAB, va pronunciar la conferència: “Dues economies i dues antropologies: TTIP i Laudato Si”. Enguany es van presentar 46 projectes.

El Jurat dels premis Josep M. Piñol està format per nou reconeguts professionals de diferents sectors: Oriol Romances (president d’ASCA), Pilar Mercadé i Inma Noguera (expertes en treball social), Maravillas Rojo (experta en ocupació), Albert Recio (professor de la UAB), Pere Rigau (representant del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials), Alfred Vernis (director de la Unitat de Programes Universitaris d’ESADE-URL), Miquel Vila (enginyer industrial) i Miquel  Verdaguer  (secretari del patronat d’ASCA i secretari del Jurat).

El premi a la innovació ha estat concedit a la marca d’aliments “es im-perfect”. Segons el Jurat, per tractar-se “d’un projecte que crea llocs de treball incidint en la dignificació de les persones que es troben en una situació crítica i al mateix temps sensibilitza la població en general sobre un tema candent com és el malbaratament d’aliments”. La marca “es Im-perfect” va ser creada l’any 2014 per l’empresa Espigoladors i comercialitza productes de qualitat elaborats a partir d’excedents de fruites i verdures lletges a on participen col·lectius en risc d’exclusió social. La marca produeix melmelades, cremes, salses i conserves 100% naturals i artesanals. L’empresa Espigoladors va ser impulsada per un grup de joves emprenedors que veien com a la nit hi havia persones que “espigolaven” menjar en els contenidors d’escombraries. L’objectiu de l’empresa és recuperar bona part dels aliments en bon estat que es malgasten i al mateix temps generar oportunitats a persones en risc d’exclusió social, principalment dones més grans de 45 anys. A l’obrador d’”es im-perfect” hi treballen en aquests moments tres persones assessorades per la cuinera Ada Parellada. La comercialització de la marca  es realitza mitjançant diferents canals de distribució: fires, botigues a on es poden comprar productes artesanals i de proximitat i a la cadena orientada al sector massiu Punt Fresc.

El guardó a la millor trajectòria ha estat per a la cooperativa L’Olivera. El Jurat explica que aquesta entitat mereix el premi per “ser un referent d’integració social que combina l’explotació d’un recurs natural com és la vinya i l’olivera amb l’atenció a persones amb discapacitat, l’arrelament al territori i la promoció d’un nou model econòmic i social”. L’Olivera és una cooperativa de treball associat i d’iniciativa social, creada l’any 1974 a Vallbona de les Monges (Lleida), té setanta-cinc membres. Alguns socis de la cooperativa són persones “fràgils” (amb alguna discapacitat psíquica, mental o dificultat d’inserció social) que troben a L’Olivera una feina remunerada i una forma de vida digna. Treballen la terra seguint els criteris de l’agricultura ecològica i elaboren els seus productes: vins i olis. Aquesta entitat és un referent de cooperativa d’integració social que combina l’explotació d’un recurs natural, com són la vinya i l’olivera, amb l’atenció a persones amb discapacitat, l’arrelament al territori i la promoció d’un nou model econòmic i social. Actualment, transformen 220.000 kg/any de raïm per elaborar vins blancs, negres, dolços i escumosos. També elaboren 40.000 kg/any d’olives per produir tres tipus d’oli.

Aquí es poden veure totes les forografies de l’acte.

Moltes felicitats a tots!